Кропивницький святковий: що, де і коли відбудеться в обласному центрі до Дня міста

Понеділок, 13 вересня 2021 16:45

Як Кропивницький святкуватиме свій 267-ий день народження розповіли посадовці міської ради сьогодні, 13 вересня, під час брифінгу.

- Місто живе, розвивається, має свої досягнення і, вже традиційно, ми презентуємо їх до Дня міста. Вже сьогодні розпочинаються святкові заходи, і вони триватимуть протягом тижня у всіх сферах життєдіяльності громади — освіті, спорті, медицині, культурі тощо. Основні святкові дійства відбудуться 18 вересня і вони проходитимуть не лише в центрі Кропивницького, а й на інших локаціях, зокрема у парку Перемоги, - зазначила керуюча справами виконавчого комітету Світлана Балакірєва.

План заходів надзвичайно насичений, хоча організатори й зазначають при цьому, що через карантинні обмеження від деяких задумів та ідей довелося відмовитися. Так, зокрема, не буде пектися традиційний святковий пиріг, не на часі наразі і святковий салют.

Взагалі дотриманню протиепідеміологічних заходів під час майбутніх святкувань приділено особливу увагу, на цьому наголосив секретар міської ради Олег Колюка, про це говорила очільниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Надія Оперчук, при підготовці до Дня міста враховувалися і рекомендації обласної держпродспоживслужби.

Масковий режим, дезинфікуючі розчини, соціальна дистанція і вакцинація - це основний перелік запобіжних заходів.

- Ми вже маємо власний позитивний досвід проведення масштабних заходів до Дня міста минулого року, до Дня Незалежності України цьогоріч. Кропивницький, як і вся область, продовжує перебувати у зеленій карантинній зоні, це свідчить про те, що ми все робимо правильно. І заходи до Дня міста пройдуть із дотриманням усіх карантинних вимог, - наголосив Олег Колюка.

Отже, марафон святкових заходів до Дня міста стартує вже сьогодні, презентацією книги Оксани Гольник «В пошуках голосу Марка Кропивницького» о 14.00 в  бібліотеці ЦДПУ ім В.Винниченка.

- Ми не відходимо від наших традицій і розпочинаємо передсвятковий тиждень презентацією нового видання, - звернула увагу журналістів помічниця міського голови Євгенія Шустер, - Книговидання для міської влади залишається у пріоритеті навіть за досить скрутних часів і в режимі жорсткої економії.

А вже у вівторок, 14 вересня, відбудеться знакова для міста подія: презентація міжшкільного ресурсного центру на базі НВО “Мрія”. Це перший такий центр в місті, але точно не останній, — підкреслила начальниця управління освіти Лариса Костенко. - Оснащений він за сучасним словом техніки і відіграватиме вагому роль у профорієнтації старшокласників. Такий центр - це вагома ланка школи майбутнього.

Цього дня також відкриють пам’ятну дошку видатному педагогу-земляку Валерію Едігею, а в закладах освіти пройдуть тематичні виставки та уроки з історії міста.

Святкову естафету заходів 15 вересня підхопить мікрорайон Новий, де зведено спортивний майданчик зі штучним покриттям. Відремонтовані спортивні зали цього дня приймуть юних шанувальників фізичної культури у двох школах міста - №20 і №3. Взагалі, спорту буде присвячено не тільки цей один день: різні змагання проходитимуть протягом усього тижня, особливо багато їх буде на вихідних. Окремо варто виділити відкриту першість міста з паркового волейболу серед ветеранів «Зустріч друзів. Кубок міського голови», що відбудеться 17 вересня на спортивному майданчику обленерго по вул. Верхня Пермська.

У четвер, 16 вересня, у міському пологовому будинку відкриють свої двері відремонтовані сучасні відділення інтенсивної терапії новонароджених і перинатальної реабілітації та ІІ етапу виходжування новонароджених.

А ще у цей же день стартує Всеукраїнський фестиваль народного танцю «Ятранське коло» - урочисте відкриття якого відбудеться  о 12.00 в обласному театрі ім. М.Л. Кропивницького, о 15.00 — великий концерт на “Хуторі Надія”.

Засновник фестивалю, керівник художнього колективу "Світанок", Максим Печененко розповів, як виникла ідея хореографічного форуму такого рівня.

- Про такий фестиваль я мріяв 10 років, з моменту, коли побачив подібний йому за кордоном, без конкурсної основи, з виключно народними танцями у програмі .

Фестиваль — повністю безкоштовний, триватиме протягом трьох днів, і збере 920 учасників, тут будуть представлені практично усі регіони України. Це масштабне дійство настільки непересічне, що вже отримало підтримку патріарха української хореографії Мирослава Вантуха. В рамках фестивалю дасть концерт Націона́льний заслу́жений академі́чний анса́мбль та́нцю Украї́ни і́мені Павла́ Ві́рського, яким власне, і керує Мирослав Михайлович. Також солісти ансамблю імені Павла Вірського проведуть майстер-класи, які можна буде розцінювати як курси підвищення кваліфікації для вчителів хореографії, керівників танцювальних колективів та гуртків.

- Народна хореографія - це своєрідний генетичний код українців. А фестиваль народного танцю у Кропивницькому, який підтримує міський голова Андрій Райкович, вкотре підтвердить статус танцювальної столиці для нашого міста, - наголошує Євгенія Шустер.

З нетерпінням чекають кропивничани завершення ремонту дорожнього покриття по вулиці Вокзальній. Як і заявляв міський голова, першу чергу реконструкції цієї вулиці  виконають до Дня міста, і вже 17 вересня транспорт урочисто рушить  відремонтованою міською магістраллю. Жителі міста масштаб і об'єм виконаних робіт уже порівнюють із аркою по вулиці Ельворті, яку відкрили з нагоди 265-ї річниці Дня міста у 2019 році.

Що ж стосується заходів безпосередньо у День міста, розпочнуться вони 18 вересня від самого ранку автомотопробігом. “Круті байкери” демонструватимуть своїх залізних коней і  ввечері на Великій Перспективній.

Головні ж урочистості відбудуться на площі перед міською радою об 11.00, де відзначать кропивничан за досягнення та здобутки у різних сферах та особистий внесок у розбудову міста.

Паралельно святкові локації будуть розгорнуті на площі Героїв Майдану, по вулиці Дворцовій, у Ковалівському парку та в парку Перемоги. Але про все по-черзі.

У цей святковий день кропивничани про свій сніданок чи обід можуть не хвилюватися, організатори святкувань запрошують їх на “Смак Фест” у Ковалівський парк, що почне там працювати з 10.00 ранку. В той час, як дорослі обиратимуть смаколики із трьох зон із солодощами, медом, вином, сирами та м'ясом, дітей розважатимуть аніматори на спеціальній локації з атракціонами і  літнім кінотеатром. А підкріпившись, можна буде зробити і цікаві світлини в підготовлених фотозонах, що діятимуть на території парку. На літній сцені виступатимуть артисти обласної філармонії, представить свою концертну програму Академічний театр музики пісні і танцю "Зоряни".У центральній частині парку свої вироби  демонструватимуть народні майстрині.

Цього року змінив свою локацію вже традиційний Дог Фест “Смачна кісточка”, який також відбудеться у Ковалевському парку.

Вируватиме життя і на Дворцовій: тут встановлять різноманітні фотозони, працюватиме молодіжна мистецька локація, де виступатимуть дитячі танцювальні та вокальні колективи. Біля пам'ятника Наталці Полтавці функціонуватиме сімейна локація від клубу “Два серця”, а на Театральній площі представить свою концертну програму Центр розвитку національних культур “Єдина родина”.

Головною вулицею міста гулятимуть казкові персонажі, які так сподобалися кропивничанам ще на святкуваннях до Дня Незалежності України, тож хто не встиг з ними сфотографуватися 24 серпня, матиме нагоду надолужити 18 вересня.

Локації на Дворцовій і в парку Ковалівському працюватимуть до 17.00. Дещо довше, до 18.00, працюватиме святковий арт-простір у парку Перемоги.

На площі Героїв Майдану із 09.00 і до 16.00 будуть розгорнуті одночасно дві виставки — пожежно-рятувальної техніки та сучасних автомобілів. Голодними гості свята тут також не залишаться — на площі працюватимуть фуд-корти. Основне дійство тут розпочнеться по обіді, о 15.00 — денс-парадом учасників Всеукраїнського фестивалю народного танцю “Ятранське коло”, що далі  продовжиться концертом на головній сцені міста.

Гала-концерт на площі Героїв Майдану розпочнеться о 19.00, вітатимуть кропивничан місцеві зірки — гурт “Терен”, що став справжнім відкриттям під час концерту до Дня Незалежності України, а також учасник вокального талант-шоу “Голос країни” Анрі Болквадзе.

І кульмінацією свята стане виступ мегапопулярного українського попгурту “Дзідзьо” - це подарунок міського голови Андрія Райковича для усіх кропивничан та гостей міста.

Усі новини