Кропивницький стане співавтором Муніципального кодексу України

П'ятниця, 26 лютого 2021 18:23

Кропивницький долучається до роботи з підготовки Муніципального кодексу України – цей важливий документ має стати тим єдиним набором правил, які дозволять завершити децентралізацію, створити прозорі та ефективні партнерські відносини між центральною владою та місцевими громадами. Про це повідомив на своїй сторінці Facebook міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

- Його створення стане першим завданням Конгресу місцевих та регіональних рад, указ про створення якого вчора підписав голова держави, - йдеться у повідомленні. - Це рішення свідчить про те, що центральна влада дослухалась до закликів місцевого самоврядування, з’являються публічні ознаки системного діалогу, про необхідність якого, зокрема, міські голови – засновники партії «Пропозиція» говорили протягом майже двох років.

Упорядкування ініціатив лідерів місцевих громад дозволить розв’язати існуючі конфлікти інтересів і забезпечити відчутний прогрес розвитку кожної території. Місцеві осередки «Пропозиції» залучать до узагальнення напрацювань органів самоврядування, щоб якнайшвидше виробити спільні позиції щодо єдиного проєкту Кодексу.

Його поява означатиме чіткий розподіл повноважень, прав і обов’язків між місцевою і центральною владою, взаємну відповідальність за всі ухвалені рішення, чесні та рівні умови. Приміром, якщо парламент встановлює пільги, то повинен дати на місця фінансові компенсатори втрат місцевих бюджетів через запровадження цих пільг. І навпаки, якщо в місті приймаються політичні рішення за межами повноважень самоврядування, його керівництво має нести відповідальність.

Усі новини