Кропивницький - лідер серед обласних центрів України із започаткування бізнесу

Четвер, 25 лютого 2021 14:35

Кропивницький випередив інші обласні центри України у створенні умов започаткування власного бізнесу. Про це повідомила виконавчий директор ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» Оксана Кузяків під час онлайн-конференції «Індекс конкурентоспроможності міст 2019/2020: презентація найкращих практик міст учасників».

У онлайн-конференції взяли участь заступник міського голови Кропивницького Михайло Бєжан, начальник відділу департаменту надання адміністративних послуг міської ради Анна Шевченко, представники міст-учасників програми, експерти.

Дослідження ІКМ 2019/20 провели Info Sapiens у співпраці з ГО "Інститут економічних досліджень та політичних консультацій" за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». У дослідженні презентовано кращі практики управління економічними процесами в містах, акумульовано досвід лідерів Індексу конкурентоспроможності міст (ІКМ), який надалі використовуватиметься у створенні ефективного, безпечного та сприятливого для бізнесу середовища. ІКМ складається із десяти компонентів, які разом формують так зване «ідеальне місто»: започаткування бізнесу, доступ до публічного майна, прозорість та відкритість даних, вартість дотримання законодавства, податки та збори, неформальні платежі та корупція, безпека ведення бізнесу, лідерство міської влади, ресурси для розвитку, підтримка інновацій.

У компоненті «Започаткування бізнесу», Кропивницький зайняв перше місце серед інших міст-учасників.

- Така висока оцінка роботи, є свідченням відкритості міської влади до співпраці із бізнесом, - наголосив Михайло Бєжан.

Він відзначив, що у вересні минулого року у Кропивницькому відкрили сучасний Центр надання адміністративних послуг «Прозорий офіс», у якому можна отримати 365 послуг, серед яких і реєстрація бізнесу. Разом із тим, загальні результати дослідження свідчать, що міській владі ще є над чим працювати і які напрямки розвивати.

Начальник відділу департаменту надання адміністративних послуг міської ради Анна Шевченко назвала фактори, завдяки яким «Прозорому офісу» вдалося вибороти першу сходинку за напрямком «Започаткування бізнесу».

- Відділ реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців ЦНАПУ - це поєднання ефективної діяльності фронт- і бек-офісу. Державні реєстратори працюють безпосередньо із заявниками, консультують, приймають документи і у встановлений термін надають послуги. Між заявником і реєстратором відсутні посередники. Крім того, від початку минулого року тільки реєстратори Кропивницького мали можливість надавати послуги через портал «Дія», у грудні до нас доєдналися реєстратори із Світловодська та Олександрії,- повідомила Анна Шевченко учасникам конференції.

Довідково: у 2020 році до ЦНАП «Прозорий офіс» звернулося 95 909 відвідувачів, зареєстровано 131 511 заяв про надання послуг. У сфері реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було надано 7 847 послуг, у т.ч. 1 914 через портал «Дія».

Усі новини