Кропивничанам радять уважно обирати продукти до святкового столу
Готуючись до відзначення Новорічних свят, споживачі при покупці будь-яких продуктів харчування, особливо акційних, повинні бути уважними, щоб не зіпсувати неякісним продуктом свята. Тож, як підготуватися, щоб свята минули без негативних наслідків? Кілька порад дає Кропивницьке районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
Перш за все вивчіть маркування, термін придатності, склад продуктів, температуру зберігання і по можливості запах і зовнішній вигляд продукту.
Деформовані бляшані банки, пом’яті упаковки, завітрені та з неприємним запахом продукти – це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару.
Свіже м'ясо краще купувати на ринках, де кожна туша проходить ветеринарно-санітарну експертизу. Якщо купуєте в магазині, то свіжість м’яса підтверджується наявністю відповідного документу, про який споживач має право запитати в продавця.
При виборі свіжої риби слід звернути увагу на те, що тушка риби повинна бути щільною та пружною. Після надавлювання на м’якоть не повинна залишатися помітна вм’ятина.
Червону рибу краще купувати в спеціалізованому магазині та брати продукт на вагу, щоб бути впевненим у його якості. В рибі, яка реалізується у вакуумній упаковці, легко розвиваються бактерії, навіть клостридії ботулізму, якщо порушені умови зберігання та приготування.
Не слід довіряти пропозиціям щодо купівлі харчових продуктів через інтернет мережу, чим часто користуються невідомі «реалізатори ікри». Краще брати продукт у скляній тарі, де видно ікринки. Звертайте увагу на те, щоб було повне маркування ікри, з якого виду риб вона зроблена, кількість консервантів тощо.
Під час купівлі сиру потрібно звертати увагу на особливості сортів сиру, однорідність кольору, рівномірність малюнку і насиченість смаку. Якщо це сир з пліснявою – до нього треба ще уважніше ставитися, оскільки він вимагає особливих умов зберігання, при порушенні яких пліснява буде розмножуватися і з’явиться аміачний запах у продукті.
Щодо тортів, то варто надати перевагу желейним, з фруктами та мінімальною кількістю цукру. Продукт має бути свіжим, але чим менший загальний термін його зберігання – тим краще. Звертайте увагу на відсутність штучних барвників. Бажано, щоб цукор був не на першому місці, щоб у складі було вершкове масло, а не рослинні жири, і щоб не було різноманітних цукрозамінників.
Також краще убезпечитися від придбання смаколиків у місцях несанкціонованої торгівлі навколо ринків, вокзалів, а купувати в кондитерських чи продуктових магазинах за наявності відповідного маркування.
Цукерки – це традиційний новорічний подарунок для дітей. Вони завжди бажані та приносять радість. Однак важливо вибирати цукерки, які не зашкодять здоров'ю дитини.
Купуйте кондитерські вироби у перевірених магазинах, де дотримуються умов зберігання та транспортування. Не купуйте кондитерські вироби із пошкодженою упаковкою. Уважно перегляньте кондитерські вироби перед покупкою. Вони мають бути цілими та без видимих дефектів.
Перш ніж віддати гроші за продукти до святкового столу, придивіться до умов реалізації товару. Не ігноруйте дотримання правил гігієни продавцем:
чи тримає він у чистоті своє торгове місце,
чи дотримується умов зберігання і правил викладки товару на вітрині.
Уникайте покупок у торговельних точках, в яких нехтують правилами гігієни.
Підсумовуючи, Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян не нехтувати правилами безпеки та зважливо ставитись до передсвяткових закупівель продуктів!