Кропивничан учили надавати першу домедичну допомогу

Понеділок, 19 вересня 2022 17:35

У Кропивницькому в універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського охочі кропивничани вчилися надавати першу домедичну допомогу. Майстер-клас з основ надання медичної допомоги провів  лікар-хірург Олександр Галушко.

Проєкт реалізували разом з обласним клінічним кардіологічним центом та управлінням Держпраці у Кіровоградській області.

Домедична допомога — комплекс заходів, спрямованих на поновлення або збереження життя і здоров’я потерпілого, що здійснюється до прибуття медиків. Якщо раніше для усіх нас вона асоціювалась в основному з нещасними випадками на роботі чи через ДТП, то зараз, у військовий час, треба бути готовим до всього.

Олександр Галушко пояснив головні принципи надання домедичної допомоги:

по-перше, людина, що допомагає, повинна сама бути у безпеці;

по-друге, якщо може, вона має допомогти людині, що знаходиться поруч із нею;

по-третє, потрібно чітко виконувати алгоритм допомоги.

За офіційними даними ВООЗ, військовослужбовці складають 10% поранених, 90% травм отримують цивільні. Це наштовхує на висновок, що потрібно вміти надавати меддопомогу і собі, і тим, хто знаходиться поруч.

Олександр Галушко розповів про травмуючи чинники, види поранень та наголосив на тому, що потрібно зосередитись на первинному обстеженні, на допомозі в небезпечних для життя станах - кровотечах, критичному стані дихальних шляхів з контролем шийного відділу хребта та видах травм з урахуванням проникаючого поранення, травм від вибуху (бо вони можуть бути не відразу помітні зовні, але при цьому можливе велике внутрішнє пошкодження) чи опіках.

Лекцію-практикум можна подивитись за Facebook-сторінці книгозбірні за посиланням https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/1142428106628170 або на сторінці в YouTobe https://www.youtube.com/watch?v=BjVsmwqmtRM

 

Усі новини