КП «Благоустрій» обслуговує у Кропивницькому 180 га зелених газонів: потрібні косарі

Середа, 10 липня 2024 11:06

КП «Благоустрій» обслуговує на території Кропивницького 180 га площі газонів, із яких: парки- 30,2 га, сквери – 12,4 га, вулиці, провулки – 137,4 га. Це відзначив керівник комунального підприємства Олександр Співак під час апаратної наради сьогодні, 09 липня.

- Площа значна, для її викошування за місяць підприємству потрібно 50 косарів  та близько 40 одиниць тримерних травокосарок. Відповідно до галузевих комунальних норм України - норма викошування на один механізм – 100 м2 за 25 хвилин, - повідомив Олександр Співак. – У той же час, штатна чисельність озеленювачів, які виконують роботу з викошування газонів   становить 15 робітників, фактично працюють на підприємстві - 9 фахівців.

На підприємстві в наявності є 13 одиниць обладнання: одна газонокосарка Husqvarna із травозбірником та 12 тримерних травокосарок STIHL. Також для виконання роботи з викошування газонів залучається трактор МТЗ-82 з роторною косаркою.

- Проте, працівниками КП «Благоустрій» постійно вживаються заходи щодо зменшення площі покосу шляхом висадження багаторічних зелених насаджень, таких як злакові трави, троянда, лаванда, - звернув увагу директор підприємства. – Ми також  уклали договори цивільно-правового характеру та оголосили процедуру закупівлі для залучення сторонніх організацій для збільшення площі виконання робіт з викошування трави.

Фахівцями «Благоустрою» опрацьовано питання щодо придбання засобів малої механізації - це дасть можливість зменшити залучення трудового людського ресурсу, який обмежений у зв'язку із військовим станом у державі та  збільшити обсяг площі з викошування та вигрібання газонів у місцях загального користування.

- Питання утримання зелених зон на території Кропивницького є надзвичайно важливим у сфері благоустрою обласного центру, - наголосив заступник міського голови Олександр Мосін. - Для того, щоб ця робота виконувалася ефективніше, необхідно чітко розпланувати наявні ресурси і засоби. Тож  головному управлінню ЖКГ міської ради спільно з комунальними підприємствами прошу підготувати план усіх газонів  міста з прив’язкою до виконавців робіт із покосу трави на них. Щоб було чітко зрозуміло зони відповідальності усіх виконавців.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17