«Корені й крона роду Тарковських»

П'ятниця, 23 червня 2017 12:12

2017 рік багатий на ювілеї видатної родини Тарковських. У квітні виповнилося 85 років культовому російському кінорежисеру Андрію Тарковському, у червні - 110 років його батькові, уродженцю Єлисаветграда, знаному російському поету Арсенію Тарковському, у жовтні – 155 років від дня народження народовольця, активного діяча колишньої єлисаветградської «Громади» Олександра Тарковського (батька Арсенія Тарковського).

Міський літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого у Кропивницькому відгукнувся на ювілеї виставкою «Корені й крона роду Тарковських». Про життєвий і творчий шлях членів знаменитої родини розповідають фотокартки, збірки поезій, листи, малюнки.

Фонд Тарковських, що зберігається в музеї, нараховує близько 200 предметів. Значна частина з них подарована Мариною Арсенівною Тарковською - донькою А.О. Тарковського.

Виставка «Корені й крона роду Тарковських» складається з трьох експозиційних комплексів: Арсеній Тарковський - Андрій Тарковський - Марина Тарковська.

Більшість матеріалів присвячені Арсенію Тарковському. Він народився і провів 18 років життя у нашому місті. Про цей період розповідають фотокартки батьків, брата та друзів юності майбутнього поета, дружні шаржі на єлисаветградських гімназистів, дитячі малюнки нашого земляка.

Поетична та перекладацька творчість Арсенія Тарковського представлена книгами «Белый день», «Стихотворения», зібранням творів у 3-х томах, збіркою «От юности до старости», за яку поет отримав Державну премію СРСР (1989 р., посмертно), віршами відомих поетів Закавказзя та Середньої Азії у перекладі А.О. Тарковського.

Матеріали виставки розповідають про міцні зв’язки А.О.Тарковського з Україною. Протягом усього життя поет підтримував добрі стосунки з багатьма діячами української культури. Дружив з Максимом Рильським, з режисером Житомирського театру Миколою Станіславським (другом юності), київською поетесою Євдокією Ольшанською, спілкувався з відомими українськими письменниками Дмитром Павличком, Борисом Теном, Леонідом Вишеславським, Іваном Драчем, кінорежисером Миколою Мащенком. Листувався з Леонідом Первомайським та Володимиром Базилевським. Разом з онуками І.К. Карпенка-Карого Андрієм та Назаром Тобілевичами, які доводилися йому двоюрідними племінниками, піклувався про музей-заповідник Хутір Надія.

Про останній приїзд до Кіровограда розповідає фотокартка, датована травнем 1955 року. Арсен Тарковський стоїть біля будинку по вул. Володарського (колишній Олександрівській, нині Арсенія Тарковського). Саме тут пройшло дитинство поета.

В експозиції представлена книга А.О. Тарковського «Зимний день» з дарчим написом кіровоградському актору Олександру Гудалову, з яким поет листувався. Ціла низка фотокарток розповідає про перебування подружжя Тарковських у Києві та Житомирі в 60-80-і рр. ХХ ст.

Арсеній Тарковський – письменник зі світовим ім’ям. До уваги відвідувачів його твори англійською, німецькою, французькою, чеською та польською мовами, українською - в перекладах Дмитра Павличка, Петра Куценка та Володимира Могилюка.

Окрема розповідь про нащадків Арсенія Тарковського: сина Андрія, доньку Марину, онуків Михайла, Арсенія, Андрія.

Андрій Тарковський - видатний російський кінорежисер. За своє коротке життя він встиг зняти 7 фільмів, які сьогодні вважаються класикою світового кіно. Фотографії, афіші, книги розповідають про шлях Андрія Арсеновича в кіномистецтві. На фотокартках - його сини Арсеній (кардіохірург) та Андрій (президент Міжнародного інституту мистецтв ім. Андрія Тарковського).

Марина Арсенівна Тарковська - літератор, мемуаристка, хранителька пам’яті роду Тарковських. Вона автор книги спогадів «Осколки зеркала», відзначеної престижною літературною премією «Антибукер», ініціатор створення Міжнародного кінофестивалю ім. Андрія Тарковського «Дзеркало».

Добірка фотографій висвітлює подвижницьку діяльність М. Тарковської з популяризації творчого доробку батька та брата, її відвідини Кіровоградщини.

Фотографії, книги «Стихотворения», «Замороженное время», «Тойота Креста» знайомлять нас з Михайлом Тарковським - прозаїком, членом Спілки письменників Росії. Він - онук Арсенія Тарковського та син Марини Тарковської. З 1986 року Михайло Олександрович мешкає в Красноярському краї, працює мисливцем.

Виставка «Корені й крона роду Тарковських» - данина шани й пам’яті кропивничан славетному земляку – російському поету Арсенію Олександровичу Тарковському та членам цієї унікальної родини.

На презентацію виставки до музею завітали представники інтелігенції міста Кропивницького. Захід розпочався з екскурсіїі, яку провела директор музею К. Лісняк. Її розповідь про представників славетної родини перемежалася віршами Арсенія Тарковського, які звучали у виконанні автора (відеозапис). Присутні переглянули документальний фільм «Дві сім’ї», присвячений родинам Тарковських та Тобілевичів. Бард Андрій Шульга виконав пісню «Цвіркун» на слова Арсенія Олександровича. Головний редактор газети «Центральноукраїнська освіта» та керівник обласного осередку «Руський світ України» Валентина Бажан розповіла багато цікавого про родину Тарковських. Відома поетеса Тетяна Березняк подарувала музею книгу «Арсений Тарковский» із серії ЖЧЛ.

Усі новини