«Кобзар» з бібліотеки Олександра Осмьоркіна»

Четвер, 16 травня 2024 10:50

У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація тематичної виставки «Кобзар» з бібліотеки Олександра Осмьоркіна» до 210-річчя з дня народження Тараса Шевченка із циклу «Таємниці музейного зібрання» в рамках культурно-мистецької просвітницької акції «Музейні гостини», присвяченої 30-річчю відкриття музею для відвідувачів, з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв. Про подію повідомила директорка музею Віта Чернова.

На виставці, влаштованій в рубриці «Музейна скарбниця», експонуються унікальні оригінальні предмети з фондів музею, передані у свій час вдовою художника Надією Осмьоркіною – книги з особистої бібліотеки Олександра Осмьоркіна: «Кобзар» Тараса Шевченка (1932) з дарчим підписом батька художника та дослідницька праця відомої письменниці та літературознавиці Маріетти Шагінян «Тарас Шевченко» (1946) з авторським підписом. Доповнюють виставку фотознімки професора живопису Олександра Осмьоркіна різних років життя, починаючи з єлисаветградського періоду, а також під час творчої роботи та успішної педагогічної діяльності.

Все своє свідоме життя Олександр Осмьоркін прожив на чужині, але завжди з щемом в серці згадував свою батьківщину. Саме тому так дбайливо зберігав ці книги про  великого поета і художника Тараса Шевченка, ювілей якого ми вшановуємо цього року. До речі, на титульній сторінці «Кобзаря» рідкісного харківського видання 1932 року є дарчий підпис батька художника Олександра Павловича Осмьоркіна українською мовою: «Моя дитино! Згадуй про наше життя з тобою в Москві з 5.Х.31 по 28.ІІІ.1932 року. Міцно стискаю тебе в обіймах своїх. Твій батько».

Ця книга унікальна ще й тим, що одним з її редакторів був єлисаветградець Ієремія Айзеншток – відомий літературознавець, який стояв у витоків створення Інституту Тараса Шевченка в Харкові у 1926 році. Саме завдяки І.Айзенштоку, який обіймав посаду вченого секретаря цього інституту, до України з Москви та Ленінграду повернули речі Тараса Шевченка – лист поета до Григорія Квітки-Основ’яненка, автограф поеми «Мар’яна-черниця», п’ять живописних полотен Кобзаря та вісімдесят його малюнків. Примітно, що книжкову колекцію видатного вченого-філолога, яка нині зберігається в Національній бібліотеці України ім. В.І.Вернадського, запропоновано включити до Державного реєстру національного культурного надбання України. Ось так дивним чином переплелися долі уродженців нашого міста – художника Олександра Осмьоркіна та літературознавця Ієремії Айзенштока, об’єднаних «Кобзарем» Тараса Шевченка.

Символічно, що першими відвідувачами виставки стали колеги з літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого, яких зацікавило рідкісне видання «Кобзаря». Ознайомилися з виставкою учні та викладачі художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, а також індивідуальні відвідувачі, серед яких чимало тих, хто змушений був приїхати до нашого міста під час війни.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17