Інформаційний простір в умовах війни: будьмо пильними та дбаймо про безпеку!

П'ятниця, 2 серпня 2024 16:38

У сучасних умовах гібридної війни інформаційний простір став однією з ключових арен протистояння. Особливо занепокоєння викликає те, що противник активно намагається використовувати соціальні мережі та месенджери для розгортання мережі каналів, орієнтованих на молодь, що пропагують вчинення диверсій і терористичних актів.

З метою недопущення залучення неповнолітніх до підривної діяльності спецслужб держави агресора, Міністерство культури та інформаційної політики України проводить інформаційну кампанію щодо викриття спроб противника розгорнути мережу орієнтовних на молодь каналів у соцмережах та месенджерах, які закликають до вчинення диверсій та терактів, акцентуючи увагу на невідворотності кримінальної відповідальності з 14 років за їх скоєння.

Збільшується кількість і активність спроб противника розгорнути мережу орієнтованих на молодь каналів у соцмережах і месенджерах, які закликають до вчинення диверсій та терактів. Такі дії ведуть до невідворотності кримінальної відповідальності за їх скоєння. Звертаємо увагу батьків та рідних щодо перевірки та контролю дітей на предмет перебування та реєстрації в сумнівних групах в мережі інтернет та групах  у мобільних телефонах…

При вчиненні зазначених дій особи будить притягненні до кримінальної відповідальності, також до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків можуть бути притягненні батьки таких осіб. Також повідомляємо, що  Кримінальна відповідальність за тяжкі та особливо тяжкі злочини наступає з 14 років. Порядку застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності присвячено параграф 2 глави 38 Кримінального процесуального кодексу України (ст.498-502). Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється внаслідок вчинення особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.  Метою застосування таких заходів має бути забезпечення інтересів неповнолітнього, які полягають в одержанні не тільки належного виховання, а й освіти, лікування, соціальної, психологічної допомоги, захисту від жорстокого поводження, насильства та експлуатації, а також у наявності можливості адаптуватися до реалій суспільного життя, підвищити загальноосвітній і культурний рівень, набути професії та працевлаштуватися.

Види примусових заходів виховного характеру, що можуть бути застосовані судом до неповнолітнього Статтею 105 Кримінального кодексу України передбачено виключний перелік примусових заходів виховного характеру, які суд застосовує до неповнолітнього:

  1. Застереження. 
  2. Обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього. 
  3. Передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання. 
  4. Покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків.
  5. Направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років. 

До неповнолітнього може бути застосовано кілька примусових заходів виховного характеру, що передбачені у частині другій цієї статті. Тривалість заходів виховного характеру, передбачених у пунктах 2 та 3 частини другої цієї статті, встановлюється судом, який їх призначає. Суд може також визнати за необхідне призначити неповнолітньому вихователя в порядку, передбаченому законом.

З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено режим воєнного стану. Застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності в умовах воєнного стану здійснюється у звичайному порядку.

Шановні дорослі – закликаємо вас бути обачними та уважними, оберігайте своїх дітей, приділяйте їм увагу та нагадуйте та попереджайте про небезпеку, на яку може наражати реєстрація  і участь в пропагандистських групах у соціальних мережах та месенджерах.

#Будьмо пильними та дбаймо про безпеку!

Усі новини