Художній конкурс «Молодіжна палітра – 2024»

Понеділок, 3 червня 2024 10:56

У Міжнародний день захисту дітей 1 червня на вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна презентовано виставку творів переможців щорічного художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря. Про це повідомила директорка музею Віта Чернова.

Конкурс, започаткований музеєм у 2016 році за підтримки управління культури і туризму Кропивницького міської ради та у співорганізаторстві з обласною організацією Національної Спілки художників України, носить ім’я відомого художника і педагога –  заслуженого працівника культури України, члена Національної Спілки художників України, лауреата обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013), який понад двадцять років очолював дитячу художню школу в місті Кропивницькому. За цей час художній конкурс набув популярності й став досить престижним, про що свідчить участь в ньому не лише  кропивничан, а й представників інших регіонів України. Адже три номінації конкурсу охоплюють всі категорії творчої молоді віком від 7 до  22 років різного ступеню мистецької підготовки – від вихованців шкільних мистецьких гуртків і приватних артстудій до учнів художніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів. Метою  конкуру є, перш за все, виховання у підростаючого покоління патріотизму, любові до рідного міста і країни, а також популяризація образотворчого мистецтва як одного з дієвих засобів розвитку української культури, що сприяє утвердженню громадянського суспільства.

Тож, темою конкурсу в 2024 році було оголошено: «Живописна палітра Шевченкового слова» і присвячено  210-й річниці з дня народження Тараса Шевченка – світоча українського народу, поета, художника, громадського діяча, чиї слова «Борітеся – поборете!» є духовним заповітом для  кожного українця, а особливо зараз, під час війни. Мистецькі процеси в Україні в умовах війни не зупинилися, змінилися їх вектори та пріоритети, адже мистецтво єднає український народ у вирішальний період історії країни, яка бореться за свою незалежність і територіальну цілісність. Ось і юні художники зі своїми викладачами, попри постійні повітряні тривоги, продовжують навчатися і займатися образотворчим мистецтвом.

На розгляд журі конкурсу було представлено 137 творів за такими видами образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративне мистецтво. Їх авторами є 127 учасників 16 навчальних закладів та 1 приватного викладача. Це – учні таких навчальних закладів міста Кропивницького: художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, гуртків і студій образотворчого та декоративного мистецтва міського центру дитячої та юнацької творчості, ліцеїв імені Тараса Шевченка, природничих наук, «Максимум», «Муніципальний колегіум», «Лінгвістичний», «Мрія» та «Науковий», «Козацької» та «Подільської» гімназій, а також студенти відділення «архітектура та менеджмент» Кропивницького будівельного фахового коледжу та спеціальності «Дизайн» Кропивницького коледжу «Університет сучасних знань». Традиційно взяли участь у конкурсі учні художнього класу Таращанської дитячої музичної школи Київської області та «Михайлівського ліцею» Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області. Чимало серед учасників конкурсу дітей внутрішньо переміщених осіб, а також тих, хто з початком повномасштабного російського вторгнення змушені були виїхати за кордон і нині мешкають в інших країнах.

Згідно з рішенням журі конкурсу відзначено 90 художніх творів 87 учасників за відповідними віковими категоріями в трьох номінаціях: І – учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, шкіл естетичного виховання;  ІІ – учні художніх студій та гуртків образотворчого мистецтва загальноосвітніх навчальних закладів; ІІІ – студенти вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю, з них Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеню – 28 творчих робіт 27 учасників, Подяками та Відзнаками членів журі та оргкомітету – 62 творчі роботи 60 учасників.

В своїх доробках юні художники яскраво розкривають зміст геніальних поезій Тараса Шевченка – «Садок вишневий коло хати…», «Мені тринадцятий минало…», «Світає, край неба палає, соловейко в темнім гаї сонце зустрічає…», «Село на нашій Україні – неначе писанка, село…», «Тече вода з-під явора…», «Дивітесь, очі молодії, як зорі Божії встають…», «Подивіться на рай тихий, на свою країну!», «В своїй хаті своя правда і сила, і воля…», «За сонцем хмаронька пливе…», «Зоре моя вечірняя…» та багатьох інших. Оригінальними є також інтерпретації образу самого Кобзаря – в бойових обладунках воїна ЗСУ, як спостерігача у величному і загадковому космічному просторі і навіть в ролі сучасника, який завітав до школи мистецтв, аби познайомитися з творчим життям талановитої української молоді.

Колектив музею бажає всім переможцям і учасникам художнього конкурсу «Молодіжна палітра – 2024» нових мистецьких здобутків і пропонує ознайомитися з їх творчими доробками, нагородженими дипломами, подяками, відзнаками членів журі та оргкомітету, на музейному сайті у розділі «Художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря» http://osmerkinmuseum.kr.ua/apub/2024p_u.html

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57