Хроніка поступу медицини Кропивницького: гемодіалізний центр подарував шанс на життя хворим на ниркову недостатність

Четвер, 8 серпня 2019 12:39

У вересні 2019 року  виповниться два роки із дня відкриття  в обласному центрі, на базі лікарні Святої Анни, відділення амбулаторного гемодіалізу.

Створити в Кропивницькому сучасний гемодіалізний центр очільник міста Андрій Райкович планував, ще будучи кандидатом на посаду міського голови. Це відділення було вкрай необхідне важкохворим людям з нирковою недостатністю, а  Кропивницький залишався єдиним обласним центром, де не функціонував гемодіаліз.

Для нового відділення будівельники відремонтували приміщення із заміною у ньому всіх інженерних комунікацій та встановленням автономного дизельного генератора. Ремонт обійшовся  на загальну суму понад 5 мільйонів гривень, а обладнання, подароване місту інвесторами, вартує більше 11 мільйонів гривень. Ще майже 600 тисяч гривень було використано із міського бюджету в якості співфінансування.

Сьогодні в гемодіалізному центрі працюють 11 апаратів для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, об лаштовані крісла для забору донорської крові. Тут отримують необхідну допомогу 46 кропивничан. Одна з пацієнток медичної установи Валерія Іляшенко зізналася, що відкриття чекали з нетерпінням.

- Раніше такі як я, хворі на ниркову недостатність, просто стояли в черзі за смертю, - розповіла жінка. - Завдяки гемодіалізному центру ми можемо жити нормальним життям, бути матерями, працювати.

Нині відділення працює у дві зміни шість днів на тиждень. Хворих обслуговують 15 спеціалістів, серед яких терапевт, анестезіолог, реаніматолог, медсестри, санітарки, провізор та інженери. Окрім того, для створення комфортних і ефективних умов лікування пацієнтам відділення,  за бюджетні кошти було закуплено 3 функціональних ліжка для хворих зі значною масою тіла, апарат для визначення електролітів крові, УЗД-апарат та апарат для гемосорбції. Відтепер відділення забезпечене усім необхідним у повній відповідності до  табеля оснащення.

Складніше вирішуються питання щодо фінансового забезпечення витратних матеріалів, необхідних для проведення гемодіалізної процедури, адже коштів, які надходять у вигляді цільової субвенції з державного бюджету, бракує.

Усі новини