«Хроніка. Фото на шпальтах»: ретроспективну фотовиставку до Дня журналіста представляє музей Осмьоркіна

Понеділок, 7 червня 2021 09:09

Щорічно, 06 червня, відзначається День журналіста України. Одним із найвидовищніших жанрів журналістики є фоторепортаж, особливостями якого вважають документальність, наочність, емоційність та тісний зв’язок об’єкта з місцем і часом зйомки, цілісність сприйняття ситуації чи події, адже розповідає історію зображальними засобами.

Тож, саме до Дня журналіста України художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентував на музейному вебсайті в розділі «Вибрані виставки» віртуальну ретроспективну виставку репортажних фотознімків 1990-х років «Хроніка. Фото на шпальтах», присвячену 30-річчю Незалежності України http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt176_u.html

Фотовиставка представлена в рамках нещодавно започаткованого музеєм мистецького проєкту «Місто Кропивницький у фотооб’єктиві», метою якого є популяризація творчості кропивницьких фотографів, а також сучасних фотохудожників, які мають високий професійний рівень у сфері фотомистецтва, створюють фотоматеріали, спрямовані на збагачення і збереження історичної спадщини, висвітлення культурного, соціального та економічного життя міста Кропивницького та його мешканців.

Експозицію складають тридцять чорно-білих фото, які вперше презентувалися в музеї на виставці «Хроніка. Фото на шпальтах» до Дня Незалежності України у 1998 році. Їх авторами є відомі фотокореспонденти провідних на той час газетних видань обласного центру - члени Національної Спілки журналістів України Ігор Демчук, Олександр Шулешко, Олександр Коломинов,  Володимир Решетников, Олег Гриб та Олег Шрамко.

- Ідея представити виставку нині в електронному форматі на вебсайті музею має на меті відтворити своєрідну ретроспекцію подій 1990-х років і тим самим висловити авторам репортажних фотознімків повагу, вдячність і захоплення їх журналістським професіоналізмом, - відзначила директорка музею Віта Чернова. - Багато з них за цей час стали лауреатами обласної журналістської премії в номінації «фотожурналістика» та міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака, а Ігор Демчук отримав високе державне звання «Заслужений журналіст України».

Більшість фотокарток в оригінальному обрамленні з газетних сторінок, яке органічно підкреслює образи, зафіксовані репортерським об’єктивом. Експонування їх тоді саме в такому вигляді визначала наукова концепція виставки, розроблена провідним науковим співробітником музею Андрієм Надєждіним, нині заслуженим художником України. Чимало фотознімків мають авторські назви, які зараз сприймаються досить символічно: «Біг у часі», «Іграшка для дорослих», «Політичні пристрасті», «Гірка правда», «Спіть спокійно, діти», «За мир і злагоду в Україні». Доповнюють виставку архівні матеріали з фондів музею – запрошення на відкриття виставки з підписами її учасників та газети з репортажами про подію.

Ось як писалось в статті «Фоторепортери – про нас і наш час», опублікованій в газеті «Народне слово» від 27 серпня 1998 року: «Виставка «Хроніка. Фото на шпальтах», присвячена Дню незалежності України, що відкрилася у приміщенні художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна, об’єднала роботи шістьох знаних в області фотокореспондентів – Олега Шрамка та Володимира Решетникова («Кіровоградська правда»), Ігоря Демчука та Олександра Шулешка («Народне слово»), Олега Гриба  («Україна-Центр») та Олександра Коломинова («Вечірня газета»). Всі представлені на виставці фотографії з’являлися свого часу на шпальтах газет, ілюструючи чиїсь публікації. Тепер їх ніби висмикнули зі сторінок, і знімки зажили своїм самостійним життям, фіксуючи миттєвість. Інколи вони стають красномовнішими за найдокладніші розповіді».

Усі новини