Фортеця Святої Єлисавети у Кропивницькому має працювати на громаду, підвищуючи її туристичний потенціал

Вівторок, 17 грудня 2019 16:04

Цікаві результати комплексу наукових досліджень – геофізичних та археологічних на території одного із об’єктів культурної спадщини Кропивницького – фортеці Святої Єлизавети презентували сьогодні під час прес-конференції у міській раді.

- Фортеця у Кропивницькому є унікальною спорудою фортифікації в межах Європи, яку потрібно не тільки вберегти від поглинання її містом, подальшої огульної забудови, а й провести відповідні дослідження архівних джерел, археологічні розвідки, технічні обстеження фортечних валів та запланувати ряд першочергових протиаварійних заходів, - відзначив у вступному слові заступник міського голови Олександр Мосін.

Дослідження території фортеці, акцентував увагу посадовець, стали черговим етапом цілеспрямованих дій відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міської ради, які розпочалися у лютому 2018 року із прийняття міської Програми паспортизації нерухомих пам’яток культурної спадщини міста Кропивницького на 2018-2020 роки. У затвердженій програмі передбачені кошти на проведення комплексних наукових досліджень об'єктів культурної спадщини, проведення археологічних вишукувань, геофізичних досліджень та шурфування на території пам'ятки культурної спадщини земляних укріплень фортеці Святої Єлисавети.

Розширення знань про фортецю крок за кроком веде до створення історико-культурного заповідника на її території, як це зроблено в інших країнах Європи.

- Проведенню сьогоднішньої прес-конференції передувала ґрунтовна робота, проведена управлінням містобудування та архітектури міської ради Кропивницького і групою науковців та фахівців з Державного підприємства “Науково-дослідний центр “Охоронна археологічна служба” Інституту археології Національної  Академії Наук України та науково-дослідницького підприємства “Археолог”, - наголосила в.о. начальника управління містобудування та архітектури – головний архітектор міста Ірина Мартинова.

На переконання директора науково-дослідницького підприємства “Археолог” Валентина Собчука, попередні результати досліджень на території бастіонів Андрія Первозваного та Олександра Невського, як і в центральній частині фортеці, на місці будинка коменданта, дають підстави для серйозних висновків і дозволяють планувати подальші роботи на перспективу.

- Ми вдячні управлінню містобудування та архітектури, яке виявило ініціативу і стало замовником досліджень, - зазначив Валентин Собчук. – В основу своєї діяльності ми поклали два важливих аспекти: фортеця Святої Єлисавети є важливою історичною пам’яткою на території міста і ця фортеця має працювати на громаду, суттєво підвищуючи туристичний потенціал Кропивницького.

За інформацією науковця, сучасні геофізичні методи дозволили з достатньо великою точністю визначити межі розташування криниці на бастіоні Святого Петра і порохового погреба на бастіоні Олександра Невського.

- Це важливо, - підкреслив Валентин Собчук, - оскільки такі знання значно спрощують археологічну частину досліджень. Розкопки розпочали в грудні, за не надто сприятливих погодних умов, до того ж натрапили на залишки старого будівництва. І все ж межі колодязя ми зафіксували. В середині нього, а це скоріше споруда типу басейну із стратегічним запасом води для гарнізону, грунт перекопаний, а по краях – цілина. Сподіваюся, що наступного року археологічна розвідка буде продовжена і на криниці, і на пороховому складі, і на місці будинку коменданта фортеці. Хочу сказати, що у справі просування фортеці, як туристичного об’єкта, не варто використовувати фінансовий ресурс лише з одного джерела – міського бюджету. Нам не вистачило декількох балів, щоб отримати півмільйонний грант на свого роду іміджеву програму: ми б могли запросити до Кропивницького відомих європейських експертів з фортифікації та розпочати створювати історичні реконструкції. У прийдешньому році ми обов’язково зробимо ще одну спробу, врахувавши  вже накопичений досвід написання таких програм.

Усі новини