День праведників народів світу: у Кропивницькому вшанували пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Вівторок, 14 травня 2024 17:45

Сьогодні, 14 травня, в  Україні відзначається День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Пам'ятна дата встановлена постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2021 року на знак поваги до українських Праведників народів світу та інших рятівників євреїв, які з ризиком для свого життя та життя рідних допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту.

Україна в п’ятірці світових лідерів за кількістю Праведників народів світу – їх понад 2,5 тисячі. Понад сорок з Кіровоградщини. На жаль, останній з них – Володимир Черновол – помер наприкінці 2022 року.

Цього дня біля пам’ятного знаку жертвам Голокосту на подвір’ї Великої хоральної синагоги у Кропивницькому зібралися містяни, щоб вшанували пам’ять українців, які у складні часи Другої світової допомогли зберегти життя єврейським родинам.

До участі у мітингу-реквіємі долучилися заступниця начальника ОВА, депутатка міської ради Катерина Колтунова, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, заступник Кропивницького міського голови Олександр Мосін, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, равин іудейської релігійної громади міста Дан Закута, представники єврейської спільноти та громадськості обласного центру.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували учасники меморіального заходу земляків-Праведників народів світу.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57