День пам’яті і День Європи: Кропивницький долучається до європейських традицій

Середа, 1 травня 2024 16:57

Цього року Україна вперше відзначає 08 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Українці приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Ця традиція полягає не тільки у зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. Для Європи 08 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

Щодо 09 травня, то з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті в Україна разом з іншими країнами відзначає цього дня День Європи.

Хід підготовки заходів до проведення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дня Європи, які відбудуться у Кропивницькому 08 та 09 травня, проконтролював секретар міської ради Олег Колюка.

08 травня живі квіти від кропивничан  ляжуть до місць поховань захисників і захисниць України від нацизму і від рашизму.

Питання благоустрою та упорядкування території біля пам’ятників та пам’ятних знаків, меморіальних дощок, що увічнюють події часів Другої світової війни стояли першими в порядку денному робочої наради з керівниками виконавчих органів міської ради, районних у місті рад та комунальних підприємств обласного центру.

Комунальні служби отримали доручення навести лад на під’їздах до кладовищ, упорядкувати могили на Меморіальному комплексі “Фортечні вали» та місця поховання загиблих захисників України на Алеях почесних воїнських поховань Рівнянського та Далекосхідного цвинтарів.

Цього дня Державні Прапори України будуть підняті на будівлях та на територіях адміністративних установ, організацій і підприємств міста. Симолом пам’яті про Другу світову в Україні, як і в Європі, є квітка маку. Заохочуємо використання його 08 травня на одязі.

А 09 травня у Кропивницькому буде урочисто піднятий прапор Євросоюзу.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57