Ботулізм небезпечний для життя! Кропивничан закликають не купувати продукти на стихійних ринках

Середа, 12 червня 2024 13:13

Від початку 2024 року в Україні зареєстровано 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. Про це попереджають в Кропивницькому районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

«За аналогічний період 2023 року зареєстровано 24 випадки ботулізму з 29 постраждалими, летальних випадків не було, - йдеться у повідомленні. -  Захворювання пов’язані із вживанням їжі домашнього виготовлення: м’ясної та овочевої консервації, ковбаси, а також риби, рибної продукції невідомого походження, в’яленої риби, придбаної у місці стихійної торгівлі».

Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природних токсинів. Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються без доступу кисню.

Захворювання починається, як правило, гостро. Біль в животі, нудота, блювання і пронос, головний біль, м’язова слабкість. У ряді випадків хвороба одразу може починатись з дихальних розладів. Це найтяжчий варіант перебігу, оскільки раптово може настати зупинка дихання чи параліч серця і хворий помирає. Хворий на ботулізм не становить небезпеки щодо зараження інших людей.

Єдине ефективне лікування – введення протиботулінічної сироватки. Тому, при появі перших ознак захворювання (загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, двоїння в очах, опущення повік, утруднення при ковтанні та диханні) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

Широка розповсюдженість спор ботулізму у ґрунті, мулі, воді прісноводних водойм сприяє забрудненню ними харчової сировини рослинного та тваринного походження, яка використовується для приготування консервів. Спори ботулізму витримують кип'ятіння протягом 5 годин, гинуть під час автоклавування під впливом високого тиску і температури 120°С протягом 30 хвилин.

Особливо небезпечним, щодо ураження на ботулізм, являється вживання в’яленої, сушеної та копченої риби крупних сортів прісноводних водойм, з якої не видалено або несвоєчасно видалено кишківник.

Отже не купуйте в’яленої, сушеної, копченої риби, ковбас, консервів, виготовлених в домашніх умовах, у випадкових осіб, в місцях несанкціонованої торгівлі (уздовж доріг, на автобусних зупинках, стихійних ринках)!

Зверніть увагу, якщо у торговій мережі ви виявили м’ясні консерви та паштети без етикеток або за їх наявності без інформації про виробника, уникайте таку продукцію. Запитуйте супровідну документацію про якість цієї продукції.

Попередити захворювання ботулізмом можливо! Пам’ятайте – ботулізм небезпечний для життя!
 

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57