Безпека понад усе: в закладах освіти Кропивницького триває підготовка до нового навчального року

Вівторок, 11 червня 2024 12:43

У закладах освіти Кропивницького триває попереднє формування мережі груп і класів. Про це повідомила начальниця управління освіти Кропивницької міської ради під час брифінгу сьогодні, 11 червня.

- Це дасть нам можливість розуміти перспективу щодо кількості вихованці і учнів на 01 вересня. – пояснила Лариса Костенко. – І кожний садочок, і кожна школа планують попередньо, якою у них буде мережа.

При формування мережі обов’язково враховуються безпекові моменти: перед усім – загальна кількість місць в об’єктах укриття.

- Важливо розуміти, що заходи безпеки стають жорсткішими, - звернула увагу очільниця управління освіти. – Якщо раніше в якості прихистку можна було використовувати кімнати на першому поверсі, обкладені мішками з піском чи користуватися правилом «двох стін», то сьогодні укриттями можуть бути виключно облаштовані підвальні приміщення. А кількість учасників навчального процесу має не перевищувати загальної кількості місць в найпростіших укриттях.

Із врахуванням цього в закладах освіти Кропивницького завчасно планується і диспозиція на початок нового навчального року. В якості прикладу Лариса Костенко навела ситуацію в одному із дошкільних навчальних закладів, де кількість місць в підвальних найпростіших укриттях не дозволяє з вересня прийняти усіх вихованців садочку.

Управління освіти рекомендувало адміністрації такого ДНЗ не набирати цьогоріч нову ясельну групу, а дати можливість завершити тут дошкільну освіту вихованцям старших груп.

- Крім того, у нас є можливість розмістити одну-дві групи у повному складі, разом із вихователями в садочку, розташованому поруч, - звернула увагу Лариса Костенко. – Таким чином ми вирішимо проблему, збережемо колектив закладу і повною мірою врахуємо безпекові умови. Про це будемо говорити і з батьками, і з колективами закладів, щоб максимально врахувати їхні думки і пропозиції.

Лариса Костенко також звернула увагу на тенденції зменшення загальної кількості груп в дитячих садочках, що пов’язано із демографічними процесами: якщо раніше за рік в обласному центрі народжувалося більше трьох тисяч немовлят, то останніми роками цей показник зменшився до 1500 – 1300 малюків. Враховуючи. що певна кількість дітей на час війни покинула місто, скорочення мережі груп і класів у Кропивницькому є невідворотнім процесом щорічно. Крім того, з різних причин садочки відвідують щодня близько половини дітей від їхнього спискового складу.

- Ми робимо все, щоб зберегти сьогодні наш кадровий потенціал, зберегти групи, але демографічна ситуація все ж суттєво впливає на ці процеси, - зазначила посадовиця. – Це реалії нашого часу. Проте ми маємо певну кількість вакансій сьогодні для педагогічних працівників, щоб тримати ситуацію під контролем, дотримуючись при цьому усіх безпекових засторог. У всіх без виключення садочках тривають капітальні або поточні ремонти і взяті на себе управлінням освіти та управлінням капітального будівництва зобов’язання ми обов’язково виконаємо до нового навчального року, щоб кількість місць в укриттях була більшою.

За словами Лариси Костенко, сьогодні в освітній сфері вирішується питання нарощування можливостей об’єктів укриття.

- Якщо в 2022-2023 роках ми вирішували проблему створення і функціонування найпростіших укриттів, то тепер ми ставимо перед собою мету суттєвого збільшення  місць в обладнаних підвальних приміщеннях для підвищення якості навчального процесу, - відзначила Лариса Костенко.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17