Безпечне вживання риби та рибопродуктів: Держпродспоживслужба інформує

Четвер, 26 вересня 2024 16:48

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, що у зв’язку із забрудненням річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, яке призвело до загибелі водних живих біоресурсів, зросла небезпека виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля.

Особливу небезпеку для життя і здоров’я людей представляє придбання та вживання у їжу свіжої риби невідомого походження, що може призвести до тяжких харчових отруєнь. Тож, застерігаємо від купівлі сирої, копченої, сушеної, мороженої риби в місцях несанкціонованого продажу харчової продукції. Така продукція підлягає обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Реалізація на ринку живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

• наявність супровідних документів (товарно-транспортні накладні та документи, що засвідчують якість та безпечність риби), на підставі яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи на ринку з оформленням експертного висновку;

• транспортування живої риби у спеціальних ємностях (цистерни, бочки, які легко миються та дезінфікуються);

• дотримання термінів реалізації: термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-15 С⁰ в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Рибопереробним підприємствам, з метою профілактики харчових отруєнь, зокрема ботулізму, необхідно забезпечити:

- в літній період виробництво продукції лише з патраної риби;

- дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;

- проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами.

Усі новини