«Барвистий калейдоскоп» дитячої школи мистецтв Кропивницького

Понеділок, 22 квітня 2019 10:40

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна учні відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв презентували виставку власних творів «Барвистий калейдоскоп».

Цікавий і надзвичайно популярний арт-проект в рамках мистецького проекту «Галерея дитячого мистецтва», метою якого є влаштування експозицій саме дитячої творчості, популяризація кращих робіт юних художників, залучення дітей до занять образотворчим мистецтвом, активно діє в музеї вже багато років. І дорослі, і малеча мають чудову змогу споглядати виставки дитячих творів - колективні, персональні, тематичні, виставки-конкурси. Ці вернісажі - результат спільної роботи музею та художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, дитячої школи мистецтв, студій образотворчого мистецтва обласного центру дитячої та юнацької творчості, інших навчальних закладів. Крім того, в музеї також створено колекцію «Дитяча творчість», яка постійно поповнюється новими надходженнями.

Слід зазначити, що дитяча школа мистецтв Кропивницького, створена у 1986 році на базі дитячої музичної школи №5 у селищі Новому, має наступні відділи: музичний, вокально-хоровий, хореографічний та образотворчого мистецтва і  вже не вперше презентує творчість своїх вихованців в музеї. Так, у відділі образотворчого мистецтва, який вже майже тридцять років успішно очолює член Національної Спілки художників України Юрій Вінтенко, досвідчені художники-педагоги професійно передають дітям знання з живопису, рисунку, композиції, декоративно-прикладного мистецтва та історії світового образотворчого мистецтва. Тож закономірно, що багато учнів школи є лауреатами та дипломантами всеукраїнських, обласних та міських конкурсів учнівської творчості - Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої…», присвяченого Шевченківським дням, обласного конкурсу «Веселкові барви» та міського художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей, який щорічно проводиться в музеї.

Відкриваючи виставку «Барвистий калейдоскоп», в експозиції якої понад п’ятдесят творів юних художників, віком від 8 до 16 років, виконаних в різних техніках протягом останніх трьох років, Юрій Вінтенко окремо акцентував увагу на оновленні педагогічного складу відділу і представив молодих викладачів, до речі, випускників школи - Юлію Бургутіну, Ольгу Краснопольську та Вікторію Слющенко, які, дотримуючись класичних форм викладання образотворчого мистецтва, активно використовують в роботі й нові методичні розробки, направлені на розкриття в повній мірі творчих здібностей учнів.

Представлені на виставці живописні композиції вражають відкритістю кольору, нестримною фантазією, щирим бажанням пізнання навколишнього світу, а твори декоративно-ужиткового  мистецтва яскраво втілюють розмаїття української народної традиції. Переважна більшість робіт є навчальними завданнями щодо розширення учнем діапазону композиційного мислення та знань художніх технік – гуаші, акварелі, роботи різноманітними матеріалами. В той же час в них набувають свого виразу творчі можливості автора, а кожен з них вже є творчою особистістю, яка намагається втілити в своїх  роботах власні думки та почуття, фантазії та мрії, любов до мистецтва, жагу пізнання життя та всесвіту.

З відкриттям виставки її учасників – і учнів, і викладачів привітала директор школи Світлана Медвєдєва, яка відзначила багаторічну плідну працю педагогів Галини Ярової-Вінтенко та Лариси Яковлєвої, а також висловила подяку міському управлінню культури і туризму за допомогу в оформленні дитячих робіт для гідного представлення їх в експозиції. Звучали вітальні слова і від колег – директора  художньої школи імені Олександра Осмьоркіна Ганни Тимофієнко, старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Валерія Давидова, який зазначив, що серед його студентів чимало випускників школи, та художників – голови правління обласного осередку Національної Спілки художників України Андрія Хвороста і заслуженого художника України Андрія Надєждіна, який як провідний науковий співробітник є автором-упорядником тематичного буклету виставки. Музичним же вітанням став виступ юних піаністів дитячої школи мистецтв Крістіни Кареліної та Анни Мельник, які нещодавно в Києві представляли не лише наше місто, а й всю область на престижних музичних конкурсах – міжнародному інструментальному конкурсі Євгена Станковича та всеукраїнському відкритому конкурсі піаністів імені Сергія Прокоф’єва, де вибороли призові місця.

Мистецьке свято в музеї створило прекрасний настрій у всіх відвідувачів, які з захопленням споглядали виставку дитячих малюнків і декоративних доробків,  а ще охоче влаштовували фотосесії з її хоч і маленькими, але надзвичайно талановитими учасниками.

Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей міста завітати до музею і познайомитися з виставкою «Барвистий калейдоскоп», що не лише надихає на творчість, а й сповнює приємними почуттями, спонукаючи до оптимізму і віри в майбутнє України.

 

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини