«Арка» - мрія, що стала реальністю!

П'ятниця, 20 вересня 2019 16:00

До свого 265-го дня народження Кропивницький отримав чудовий подарунок. Сьогодні, 20 вересня, напередодні відзначення знакової події - Дня міста,  відкрито  рух транспорту через новозведену арку по реконструйованій вулиці Ельворті.

Цієї дороги місто чекало кілька десятиліть. Від постійних транспортних корків втомилися не лише водії. Владні команди різних часів кілька разів бралися за проекти цього масштабного будівництва і відступали. Але саме з ініціативи міського голови Андрія Райковича  об’єкт «Арка» із мрії став реальністю. На її відкриття  завітали керівники міста і області, депутати міської і районних рад, очільники виконавчих органів міської ради та сотні містян, які з нетерпінням очікували завершення будівництва.

Іще рік тому мало хто вірив, що в стислі терміни 80 - тонний гофрований тунель, довжиною 34 метри, скріплений сімома тисячами болтів, міцно займе своє місце у залізничному насипі, що тут з’явиться сучасний шляхопровід – освітлений,  протестований провідними лабораторіями, і тут, нарешті, буде об лаштоване сучасне дорожнє покриття, яке служитиме кропивничанам багато років. Це величезний труд сотень будівельників, проектантів, водіїв, механізаторів, дорожників, всіх комунальних служб міста.

Міський голова Андрій Райкович вірив у таку реальність і був переконаний, що  Арка, аналогів якій за складністю і терміном виконання робіт в історії нашого міста немає, служитиме людям.

- Цього моменту я чекав довго із особливим хвилюванням. Знаю, як всі містяни зачекалися “Арки”. На своєму віку я збудував багато серйозних об'єктів, але цей дався особливо нелегко, - поділився під час відкриття об’єкту міський голова. - Тут сконцентровано не лише неймовірний для нашого міста будівельний масштаб і ресурс. Ви знаєте, як ми боролися за можливість отримати “вікно” у русі потягів і можливість початку роботи. Але я мріяв, щоб це був не просто додатковий проїзд: ми зробили цю дорогу добротною, з новими надійними комунікаціями під поверхнею. Я хочу щиро подякувати всім і кожному, хто долучився, щоб цей проект відбувся. Дякую депутатському корпусу за стратегічне розуміння. Щира подяка «Укрзалізниці» і всім її підрозділам, бо ті десять днів проходження залізничного насипу стали для нас великим випробуванням.  Великий респект всім будівельникам, проектантам, керівникам будівельних організацій, партнерам і сусідам по будмайданчику - заводчанам “Гідросили” і “Ельворті”. Нам багато допомогли підрозділи МНС. Ми щодня дисткутували, але рухалися вперед з міським водопровідно-каналізаційним господарством. Ми вдячні підрозділам поліції. І безумовно, я міцно тисну руку всім фахівцям наших  профільних управлінь, комунальному блоку, моїм заступникам - за титанічну працю, за всі втрачені нерви, потужні зусилля і грандіозний результат роботи, якого місто досі не знало. Я хочу щиро подякувати журналістам - за системну роботу, за  сотні фото, повідомлень, сюжетів і статей. Я й опонентам вдячний, бо критика теж підганяє.

Щоб місто отримало не просто шляхопровід, а стратегічну інженерно-комунікаційну розв’язку, трудилося чимало проектантів, насамперед, колектив єдиного в державі проектного інституту «Віакон Україна», який впорався саме з таким завданням. Відповідальну місію взяла на себе міська рада, виконавчий комітет, депутатський корпус міста. Арка  – це консолідована робота усієї громади.

- Це дійсно визначна та хвилююча подія для кожного з нас. Наша Арка вийшла справжнім витвором будівельного мистецтва. За всі роки незалежності нашої країни я не пам’ятаю такого будівельного поступу у нашому місті, як зараз. Позавчора ми вручили ключі щасливим власникам житла у новій багатоповерхівці на Жадова, а сьогодні — відкриваємо рух транспорту новим шляхопроводом. Сьогодні моя душа радіє, бо на наших з вами очах Кропивницький розбудовується, розвивається, стає сучаснішим та комфортнішим для своїх жителів. Хочу щиро подякувати усім, хто вклав душу у це будівництво: тим, хто ініціював, хто підтримав, хто проектував та будував. Велика подяка депутатському корпусу за вірно прийняте рішення, будівельникам і проектантам за труд та професіоналізм, а кропивничанам - за терпіння та віру.

Разом з кропивничанами і гостями міста на відкритті шляхопроводу був присутній голова Ради старійшин Кіровоградщини, один із знаних регіональних керівників, державних діячів, Академік інженерної академії України, повний кавалер найвищих державних нагород Микола Сухомлин.

- Сорок років тому, ми вже розуміли, що місту треба ще одна арка. Ми почали перемовини з «Укрзалізницею» але не змогли порозумітися. Дозволу на початок робіт нам не дали. До честі Андрія Райковича та його команди мушу визнати, що ви зробили справді надзвичайно важливу для міста справу, я думаю містяни це оцінять!

Реконструкція арки - наймасштабніший проект у Кропивницькому за всі часи незалежності. Сьогодні в Україні таких будівництв не так багато. Міський голова Андрій Райкович та секретар Андрій Табалов вручили всім будівельникам підрядної організації  «Кронос - Лідер» на чолі Анатолієм Білявським заслужені відзнаки. Подяки від влади отримали  колективи групи компаній «Гідросила –груп » та «Ельворті - груп»,  підрозділи МНС і комунальні підприємства міста за порозуміння і партнерство під час будівництва.

За високу професійну майстерність, сумлінну працю, оперативність і своєчасність виконання робіт по будівництву стратегічно важливого для Кропивницького об’єкта та успішне його завершення до 265-ої річниці заснування міста, відзнакою міської ради та виконавчого комітету „За заслуги” І ступеня нагородили заступника міського голови Олександра Мосіна, відзнакою „За заслуги” ІІ ступеня нагороджено директора товариства „КРОНОС – ЛІДЕР” Андрія Жилу, електрозварника ручного зварювання Миколу Абрамова, начальника дорожньої дільниці Миколу Горового. Серед бетонярів, які брали участь в будівництві відзначили родину Потєєвих. Батьку Олександру Потєєву вручили відзнаку „За заслуги” ІІ ступеня, а синам Андрію та Олександру Потєєвим - Грамоти міської ради та виконавчого комітету. Низка представників підприємства отримали Почесні грамоти, Грамоти та Подяки від міської ради.

Особливу вдячність від громади міста і спеціальний подарунок – іменний годинник від міського голови отримали співавтор проекту, радник міського голови з питань будівництва Анатолій Донченко і  начальник управління капітального будівництва міської ради Сергій Білокінь.

За високу професійну майстерність подяки отримали директор ТОВ “ВІАКОН УКРАЇНА” Анатолій Зіненко, представники підприємства «Укрзалізниця»,  колективи АТ «Гідросила» та «Ельворті» (голова наглядових рад Павло Штутман), ПАТ «Кіровоградграніт» (голова правління Юрій Кайдаш), ТОВ «ДОРСЕРВІС Україна» (директор Любов Кроть).

Символічно, що після урочистого відкриття руху першим під  аркою проїхав ще один символ сучасного розвитку інфраструктури міста - тролейбус з автономним ходом. А після нього з високою інтенсивністю вулицею Ельворті рушили автомобілі: легкові і вантажні, службові і пасажирські, але всі радо сигналили ще одному успішно реалізованому у Кропивницькому проекту.

Усі новини