Анна Назарець: цьогоріч у Кропивницькому запрацює довгоочікуваний Туристично – інформаційний центр

Понеділок, 3 лютого 2020 15:15

Здобутки та перспективи розвитку галузі  культури  Кропивницького у 2019 році  стали головною темою обговорення під час наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 03 лютого.

Як відзначила начальник управління культури і туризму Анна Назарець,  базова мережа закладів культури Кропивницького налічує сьогодні 30 закладів: 6 мистецьких шкіл, 3 музеї, 20 бібліотек-філій та комунальний заклад «Культурно дозвіллєвий центр».

У 2019 році на потреби галузі культури з міського бюджету було виділено кошти у розмірі  6, 67 мільйона гривень, які були використані для фінансування:

  • заробітна плата з нарахуваннями – 88,5 %
  • утримання установ – 4,25 %
  • проведення заходів 3,8 %
  • комунальні послуги та енергоносії – 3,45%

- Протягом звітного періоду управління культури і туризму здійснювало заходи щодо зміцнення матеріально – технічної бази закладів культури. – підкреслила Анна Назарець. -  Таким чином були виконані роботи з ремонту системи опалення в дитячій школі мистецтв (182,5 тис. грн), та музичній школі № 1 ім. Генріха Нейгауза (365,8 тис. грн). Здійснені поточні ремонти приміщень та актової зали музичної школи № 2 ім. Юлія Мейтуса (351,5 тис. грн), Будинку культури Масляниківки  (100,5 тис. грн), бібліотеки – філії № 7 (68,0 тис. грн). Облаштовано прибудинкову територію літературно-меморіального музею Карпенка-Карого (405,1 тис. грн) та здійснено реконструкцію концертного роялю у 2 музичній школі (15 тис. грн). Замінено вікна на енергозберігаючі в дитячій школі мистецтв, музичній школі № 4 та у 5 бібліотеках-філіях на загальну суму  420,2 тис. грн. Придбано технічне та комп’ютерне обладнання на суму 395,8 тис. грн, пошито нові концертні костюми для міського професійного духового оркестру – 213,0 тис. грн, придбана новорічна світодіодна фотозона 260,0 тис. грн та музичні інструменти по закладах культури на 562,5 тис. грн.

Крім того, минулого року управлінням капітального будівництва виконувались роботи ІІ етапу реставрації будівлі 1 корпусу музичної школи № 1 ім. Генріха Нейгауза (2076,2 тис. грн), роботи з капітального ремонту музичної школи № 3  (289,5 тис. грн) та музичної школи № 4 (489,2 тис. грн). А за рахунок субвенції з державного бюджету на виконання ремонту фасаду та прибудинкової території художньої школи ім. О.Осмьоркіна витрачено 1,775 мільйона гривень.

- Впродовж минулого року, - акцентувала увагу начальник управління, -  у Кропивницькому відбулося 23 загальноміських заходи відповідно до затвердженого календарного плану заходів та 17 - позапланових. Наймасштабніші з них – 75-а річниця визволення міста від нацистських загарбників, свято Колодія, фестиваль «Великодній кошик», 74-а річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, «День вуличної музики», свято «Кропивницький в орнаментах вишиванки», 265-а річниця з дня заснування міста та відкриття міської новорічної ялинки.

Необхідно також відзначити зростання популярності вже традиційного для Кропивницького Всеукраїнського фестивалю – конкурсу української академічної музики «Классік-проект», присвяченого   117-ій річниці від дня народження Юлія Мейтуса.

- Цього року, вперше за 18 років існування фестивалю, творчий конкурс проходив за підтримки міського голови Кропивницького і вперше переможці отримали грошову частину премії від Андрія Райковича, - наголосила Анна Назарець. -  За що ми безмежно вдячні. Також управління  долучалося до проведення Всеукраїнського фестивалю  «Нейгаузівські музичні зустрічі», мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» та фестивалів в рамках відзначення 265-ої річниці з Дня заснування міста: «Смак Фест» та «Класик Фест».

Управління культури і туризму  виступає ініціатором та засновником щорічних міських фестивалів та конкурсів: присвяченого подіям на Чорнобильській АЕС, художнього конкурсу імені Леоніда Бондаря та Фестивалю особливих талантів для дітей з інвалідністю.

За інформацією начальника управління, у 2019 році продовжилася реалізація іміджевого для Кропивницького проєкту «Мистецькі вихідні». Так, протягом травня – серпня  відбувались концертні виступи  міського професійного духового оркестру в парку культури та відпочинку «Ковалівський» та на площі перед міською радою, піші екскурсії вулицями міста та продовжено роботу по реалізації проекту громадського бюджету «Кінотеатр під відкритим небом». За кошти міського бюджету у 2019 році реалізовано ще один проєкт «Громадський бюджет – 2019» – «Перший міський мурал».

- Хочу також зазначити що 4 роки успішно реалізовується за кошти міського  бюджету Програма книговидання у Кропивницькому, - повідомила Анна Назарець. -  Управлінням продовжується робота з підтримки, розвитку та популяризації книговидавничої продукції місцевих авторів. Так, у 2019 році вийшли друком книги  Олександра Терещенка «Чумацькі пісні середстепового Правобережжя», Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні і Асі на Козацьку Січ», Зоряни Лист «Як Нехотійко став козаком», Ольги Полевіної «Вінок сонетів», Наталії Смірнової «Лузер. Діти, чари, вовкулаки» та туристичний довідник - путівник «1-2-3 дні в Кропивницькому».

Реалізацію державної політики в галузі позашкільної освіти здійснюють  6 шкіл естетичного виховання. Тут  дітей навчають не тільки грі на 20 музичних інструментах, а ще й хореографічному і художньому мистецтву. В закладах культури міста мистецьку освіту здобувають 2106 учнів віком від 7 років до   17 років. І середня плата за навчання в мистецьких школах становить 145 грн на місяць.

Впродовж минулого року учні мистецьких шкіл взяли участь у багаточисельних міських, обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсах, серед яких: Міжнародний конкурс ім. Дмитра Бортнянського, відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів ім. Соломіі Крушельницької, Всеукраїнський фестиваль – конкурс виконавців на оркестрових струнних інструментах ім. Юрія Хілабокова та інших. 15 учнів стали володарями Гран-прі, 313 – отримали дипломи переможців І ступеня. У травні 2019 року два хорових колективи дитячої музичної школи № 2 ім. Юлія Мейтуса здобули блискучу перемогу на престижних мистецьких фестивалях у Франції та Польщі.

Ансамбль старших класів в творчому конкурсі «ETOILES DE PARI» - Зірки Парижа, а хор учнів молодших класів «Веселка» полонив серця глядачів та журі фестивалю «Самоцвіти» у Перемишлі. Також вихованці цієї школи відзначились перемогою на Всеукраїнській музичній олімпіаді «Голос країни», яка проходить в Києві вже всьоме під егідою Міністерства культури України, Національної спілки композиторів та Національної музичної академії ім. Петра Чайковського, а вихованка Дитячої школи мистецтв Аїда Боженко стала героїнею телевізійного шоу  «Крутіше всіх» де виступила на телеканалі «Інтер» з дорослим симфонічним оркестром.

2019 рік став ювілейним для двох мистецьких шкіл. 85 років відзначила Музична школа № 1 ім. Генріха Нейгауза та 45 років Музична школа № 2  ім. Юлія Мейтуса. Мистецькі заклади відзначили свої ювілеї потужними концертами для громади міста за участю викладачів, випускників минулих років та вихованців закладів.

Потужним колективом сфери культури обласного центру є бібліотечна система міста – інформаційний, культурний і водночас освітнії заклад. Так, протягом  2019 року працівники бібліотек – філій провли 1257 цікавих масових заходів. Ними було охоплено 33848 осіб. Протягом року поповнено бібліотечні фонди за рахунок міського бюджету на 116,1 тис. грн.

У червні минулого року Центральна бібліотека в рамках реалізації проекту «Інноваційні послуги громаді» відкрила літній читальний зал «Бібліотека під парасолькою» та взяла участь у Всеукраїнському кіноклубному фестивалі «Українське дитяче кіно», в рамках якого два місяці проводилися покази найкращих національних фільмів для дітей та підлітків. Також майже в усіх філіях створено клуб молодого бібліотекаря «Вооклідер», учасники якого протягом року підвищують свою кваліфікацію на тренінгах всеукраїнського рівня. Цікавим проектом минулого року був і фотовідеопроект «Зіркові автори радять». Працівники бібліотечної системи запропонували сучасним відомим дитячим письменникам  порекомендувати найкращу на їхню думку книгу, але не свою, а іншого автора. І так протягом року на сторінці у Facebook дитячі письменники публікували відеокоментарі. До проекту долучилося понад 10 сучасних дитячих авторів.

Бібліотекарі активно працюють і з депутатським корпусом міської ради. Так, спільно були проведені заходи з Михайлом Бєжаном – «Бібліо-Оскар», під час якої відбулась зустріч з відомим українським письменником Василем Шклярем. З депутатом Вадимом Дригою постійно співпрацюють бібліотекарі бібліотеки-філії № 7 і протягом року постійно проводять низку заходів. За підтримки депутата Сергія Кріпака бібліотечна філія радує мешканців Кущівки і фольклорними виступами і квестами і «книжковими шпаківнями» та іншими заходами.

- Хочу відзначити, що і директор Міської централізованої бібліотечної системи Світлана Тимків минулого року стала лауреатом обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини» у номінації «За внесок у розвиток бібліотечної справи», - відзначила Анна Назарець.

Продовжують творчу працю і наукову діяльність три міські музеї, а протягом року працівники музейних закладів провели 162 заходи різного профілю та спрямування, серед яких 51 виставка – персональна, учнівської та студентської творчості, виставка репродукцій до 80 – річчя створення області та 65 – річчя Володимира Панченка. Протягом року музейні заходи відвідали 11851 мешканців і гостей міста, провели 493 екскурсії у виставкових залах музеїв.

20 квітня 2019 року наші наукові співробітники гідно представили свої заклади на VII Центрально–Українському музейно-туристичному фестивалі та міжрегіональній туристичній виставці «Кіровоградщина запрошує – 2019». Родзинкою заходу стала унікальна екскурсія по місту на новому сучасному тролейбусі з автономним ходом. Цікавинками порадували містян і під час проведення мистецько-музейної акції Ніч музеїв з нагоди Міжнародного Дня музеїв.

- Наприкінці 2018 року в нашій галузі з’явився новий комунальний заклад Кропивницький культурно – дозвіллєвий центр, - звернула увагу посадовець -  До складу якого увійшли Будинок культури Масляниківки, Міський професійний духовий оркестр, народний хор «Ветеран», туристично-інформаційний центр, і два новостворені в 2019 році колективи: ансамбль народної музики «Степограй» та муніципальний молодіжний жіночий хор «Сріблясті голоси», якому вже в січні цього року аплодували «стоячи» під час виступу на вечорах духовної музики «Різдвяні передзвони 2020» в обласній філармонії.  А 24 грудня два новостворених колективи порадували містян своєю творчістю на Вечорі української музики де представили свої перші програми.

Будинок культури Масляниківки постійно надає культурно – дозвіллєві послуги мікрорайонам Масляниківки, Арнаутово та Никанорівки. Фахівцями закладу постійно проводяться заходи до загальноміських та державних свят. При закладі працює фольклорний ансамбль «Черемшина», дитячий фокальний гурток «Альянс», гурт «Версія»,літературний гурток, гурток східного танцю та декоративно – ужиткового мистецтва «Бісеринка».

Міський професійний духовий оркестр є улюбленцем серед містян і постійним учасником загальноміських та державних свят. Директору оркестру присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України», а солістка оркестру Анастасія Безай стала лауреатом міського конкурсу «Молода людина року» в номінації «Відкриття року в області культури і мистецтва». І минулого року відбулась визначна подія для галузі – вперше за останні  20 років, молоді солісти оркестру – подружжя Олександра та Анастасії Безай отримали від міста «службову» квартиру.

Серед пріоритетних завдань галузі культури Кропивницького на 2020 рік, Анна Назарець відзначила наступні:

  1. Збереження мережі закладів культури.
  2. Зміцнення матеріально – технічної бази закладів культури. Оновивши матеріально-технічну базу поступово перетворювати бібліотеки на культурні осередки для реалізації різноманітних культурних та громадських ініціатив в мікрорайонах міста.
  3. Збереження та розвиток національної музичної культури, музичне забезпечення культурно-мистецьких заходів, які відбуваються на території міста та організація концертних турів для муніципальних колективів міста.
  4. Впорядкування концертно-гастрольної діяльності у місті, розширення кола популярних колективів та митців, з творчістю яких могли б знайомитись кропивничани.
  5. Створення та відкриття Туристично-інформаційного центру.
  6. Розширення фестивальної діяльності в місті шляхом започаткування нових фестивалів та підтримки щорічних.
  7. Розширення програми міжкультурних обмінів з іншими містами, співпраці з міжнародними фондами, які підтримують розвиток культури.

Усі новини