Андрій Табалов: “Затвердження Порядку проведення громадської експертизи - важливий крок на шляху до взаємодії влади і громади”

Середа, 10 липня 2019 11:39

У вівторок, 09 липня, виконавчий комітет міської ради Кропивницького затвердив Порядок сприяння проведення громадської експертизи діяльності міської ради та її виконавчих органів.

Даний Порядок визначає процедуру сприяння проведенню інститутами громадянського суспільства, громадськими радами, іншими консультативно-дорадчими органами, утвореними при міській раді, громадської експертизи діяльності її виконавчих органів.

- Ми зробили важливий крок на шляху до взаємодії влади і громади. Наступний крок — обговорення Порядку сприяння проведення громадської експертизи на постійних депутатських комісіях і внесення проекту на розгляд міської ради, - зазначив секретар міської ради Андрій Табалов. - Для громадських організацій така експертиза — це доступ до інформації та процесу ухвалення рішень, можливість здійснювати оцінку діяльності міської ради, перевіряти ефективність виконання програм, законність витрачання бюджетних коштів, якість надання адміністративних послуг. Для міської ради — це інструмент реального залучення громадян до вирішення проблемних питань, незалежна оцінка ефективності роботи та спосіб покращити свою діяльність.

Андрій Табалов підкреслив, що громадська експертиза є корисним і потрібним ресурсом як для міської ради, так і громадськості, оскільки вона є однією з форм участі членів територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування.

Крім того, Статутом територіальної громади міста Кропивницького передбачено проведення громадської експертизи відповідно до чинного законодавства. Ця процедура регулюється Постановою Кабінету міністрів України Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади №976, із врахуванням рекомендацій якої і розроблений Порядок.

Важливо, що пропозиції, підготовлені інститутом громадянського суспільства, громадською радою за результатами проведеної громадської експертизи, будуть враховуватись міською радою та її виконавчими органами під час підготовки місцевих програм, формування міського бюджету, вирішення питань поточної діяльності. Затвердження зазначеного Порядку ще раз підтвердить зацікавленість міської ради у відкритості та прозорості своєї діяльності і стане ще одним кроком до розбудови громадянського суспільства.

Усі новини