Андрій Райкович: провокації з масовим отруєнням собак у Кропивницькому вимагають оперативних і узгоджених спільних дій влади і громадськості

Середа, 27 червня 2018 15:21

Ситуація із масовим отруєнням безпритульних собак у Кропивницькому та ефективні шляхи регулювання чисельності тварин на вулиці стала предметом детального обговорення на робочій нараді. Яку скликав міський голова Андрій Райкович сьогодні, 27 червня.

У нараді взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов, заступник міського голови Олександр Мосін, начальник міського відділу Національної поліції Дмитро Авдієнко, заступник начальника обласного управління Патрульної поліції Марія Журавель, керівники виконавчих органів, представники громадських організацій захисту тварин.

- Ситуація у місті склалася надзвичайна, - наголосив під час наради Андрій Райкович. – Вона вимагає від нас оперативних і узгоджених дій, щоб довести розслідування злочинів до логічного завершення, підтвердити невідворотність покарання і унеможливити подібні випадки у майбутньому.

Вбивства собак на території обласного центру є провокацією, направленою на приниження авторитету міської влади та створення у місті соціальної напруги, переконаний очільник міста.

- Це правда, влада відповідає за все, що діється у місті, - наголосив Андрій Райкович. – Саме тому ми наполегливо реалізуємо у Кропивницькому комплексну програму регулювання чисельності безпритульних тварин на 2016-2020 роки і впроваджуємо її у життя цивілізованими методами. Ми створили бригаду на комунальному підприємстві, яка здійснює відлов собак і передає їх для подальшої стерилізації. Бригада оснащена необхідним транспортом і обладнанням. Від початку її роботи прооперовано майже 1,5 тисячі тварин. Ми активно співпрацюємо з громадськими організаціями, передали їм на пільгових умовах землю для утримання центру утримання собак, вивчаємо досвід інших міст, проводимо виховну роботу в закладах освіти, залучаємо дітей і молодь до благодійних акцій зі збору корму і медикаментів для безпритульних тварин.. Тож ніхто не може нам дорікнути, що заховалися від проблеми і нічого не робимо. Я скликав таку нараду, бо маємо визначити шлях, яким рухатимемося в законний спосіб.

Дмитро Авдієнко підтвердив, що поліція активно розслідує факти жорстокого вбивства тварин.

- Сьогодні в провадженні перебуває 5 справ,  деякі ми об’єднали за територіальним принципом, - відзначив очільник міської поліції. – Створена робоча група із десяти осіб, куди увійшли дільничні, патрульні поліцейські, оперативні працівники, слідчі органи. Тривають слідчі дії, виявлено три аптеки. Де здійснювався продаж препарату, яким ймовірно труїли собак. Вживаємо всіх можливих заходів, але необхідно звернути увагу, що у мікрорайонах мешканці міста, коли дізнаються, що мова йде про собак на вулиця – не завжди допомагають слідству.  Адже одночасно реєструється значна кількість фактів нападів собак на людей, у тому числі на дітей.

У свою чергу, Марія Журавель повідомила, що Патрульна поліція працює у посиленому режимі. Вона звернулася до громадськості з попередження, що поліціянти будуть особливо звертати увагу на факти годівлі собак на вулицях, можуть підійти і перевірити всі обставини.

Що ускладнити злочинцям доступ до отрути, міський голова під час наради доручив управлінню охорони здоров’я невідкладно звернутися до керівників аптечних закладів у місті і попередити їх про можливість використання певних медичних препаратів для знищення тварин, закликати їх посилити увагу.

- Міська влада засуджує жорстоке знищення тварин на вулицях міста, - акцентував увагу секретар міської ради Андрій Табалов. – Ми усвідомлюємо, що облаштуванням одного собачого притулку  в обласному центрі ми ситуацію не змінимо. Але ми можемо піти іншим шляхом. Вже сьогодні міська влада веде перемовини із громадськими активістами – захисниками тварин, які готові працювати у цьому напрямку. Ми можемо створити міні-притулки у всіх мікрорайонах Кропивницького, щоб мінімально знизити агресивність собак на вулицях. За кошти міського бюджету ми готові допомогти в організації таких пунктів, закупівлі їжі, медикаментів, ветеринарних послуг. Тож, усі. Хто зацікавлений у такій співпраці – звертайтеся. Будемо обговорювати. А один із найближчих Днів депутата ми присвятимо вивченню досвіду роботи громадських організацій з виїздом безпосередньо на місця їх дислокації. Переконаний, що таку співпрацю маємо розпочати уже в поточному році.

Усі новини