Андрій Райкович підтримав кропивницьку волонтерку у вирішенні питання отримання пільг учасниками АТО /ООС

Вівторок, 6 жовтня 2020 15:22

Питання підвищення якості забезпечення соціального захисту у Кропивницькому учасників  АТО/ООС, членів родин  загиблих воїнів, осіб з інвалідністю внаслідок війни, зокрема тих, які отримали поранення, каліцтво, контузію чи інші ушкодження, порушила під час чергового засідання сесії міської ради представниця громадської організації “Мобільна Волонтерська група” Наталія Салімова.

У своєму виступі  вона звернула увагу на незадовільний  рівень вирішення питання лікування і протезування зубів пільговим категоріям населення, до яких належать і захисники України.

- У незалежній Україні існують сучасні методи лікування, відновлення і протезування зубів. – відзначила волонтерка. -  А нам пропонують під виглядом соціальних пільг старі методи лікування. Обмеження «за винятком» позбавляє користувача цієї пільги права на вибір. Точніше, вибір є таким – або залізні зуби, або повністю за свої кошти. Українські воїни – це молоді люди. А їм зубопротезування пропонують робити «простими методами», з переліку викреслені всі сучасні технології, лишилися лише металеві коронки і протези з найдешевшої пластмаси.

Крім того, Наталія Салімова акцентувала увагу депутатського корпусу на незадовільному стані надання пільг з виділення земельних ділянок для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них.

Станом на вересень 2020 року, до міської ради Кропивницького надійшло 3059 звернень від учасників АТО/ООС щодо надання земельних ділянок  безоплатно у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, а передано у власність – 817 відповідного цільового призначення.

Для розв’язання проблем Наталія Салімова запропонувала міській раді розглянути та прийняти  поданий Громадською радою  Порядок пільгового та безкоштовного зубопротезування з дороговартісних матеріалів учасників об’єднаних сил (антитерористичної операції), ветеранів війни – добровольців, вдів та дітей загиблих учасників. При складані проєкту бюджету міста на 2021 рік та прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, взяти до уваги витрати на фінансове забезпечення такого Порядку.

Крім того, пропонується створити робочу групу з вивчення питання щодо забезпечення земельними ділянками учасників АТО/ООС, до складу якої залучити представника ветеранської спільноти, провести інвентаризацію вільних земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків та зарезервувати виявлені  земельні ділянки. А з урахуванням великої кількості черговиків,  розробити програму  грошової компенсації за неотримані земельні ділянки учасниками АТО/ООС та членами родин загиблих .

Міський голова Андрій Райкович підтримав волонтерку і доручив керівникам відповідних виконавчих органів опрацювати надані громадською активісткою пропозиції.

- Найперше необхідно розділити пропозиції за повноваженнями. Там - де це компетенція місцевого самоврядування, розробити механізм реалізації. А де мова йде про державні програми – звернутися до відповідних інституцій., - поставив завдання міський голова. – І за механізмом грошової компенсації учасникам АТО за земельну ділянку є майбутнє. Часто отримана земля відразу перепродається, на ній початково не планується нічого  будувати. Тож така схема забезпечення пільг учасників АТО /ООС буде чесною і справедливою.

Усі новини