Андрій Райкович: комунальні служби Кропивницького виявили готовність протистояти сніговій стихії

Середа, 11 січня 2017 00:00

Зима не прийшла несподівано у Кропивницький. Всі комунальні служби міста, АДС 1580, дорожні служби, перевізники, в основному, були готові до напруженої роботи ночами у святкові Різдвяні дні. На цьому акцентував увагу міський голова Андрій Райкович під час апаратної наради сьогодні, 11 грудня.

- Я хочу іще раз подякувати всім колективам, всім робітникам, керівникам, диспетчерам, управлінню ЖКГ, транспорту МНС – за взаємодію, оперативне реагування. Прес-службі, журналістам – за інформування жителів міста про хід прибирання міста від снігу, - відзначив у своєму вступному слові очільник міста. - Хочу також подякувати окремим жителям, які вийшли допомогти – нехай у своїх дворах, біля будинків, почистити вулиці. Якби ми всі активніше взялися за цю роботу, то комунальним службам, двірникам, ЖЕО було б значно легше. Тому окрема подяка двом сотням двірників усіх ЖЕО, які працюють щодня, без свят і вихідних.

Нам вдалося забезпечити стабільну життєдіяльність громади і безперервну роботу усієї інфраструктури міста, наголосив Андрій Райкович. Головне, за умови, що сніг йшов фактично безперервно, комунальні служби не допустили транспортного колапсу. Місто живее і працює, тролейбуси і маршрутки рухаються за всіма напрямками.

У той же час міський голова відзначив першочергові заходи, виконання яких необхідно забезпечити, особливо враховуючи прогнози синоптиків щодо підвищення температури повітря, дощів та утворення на дорогах ожеледиці.

Першочергово, підкреслив міський голова, необхідно негайно прочистити всі пішохідні переходи. Важка техніка чистить дорожнє полотно і при цьому закриває проїзди з радіальних вулиць, засипає переходи, вони затоптуються, стають слизькими гірками. Тому переходи, зупинки транспорту не лише у центрі, а скрізь повинні бути негайно прочищені, поставив вимогу Андрій Райкович.

Крім того, підйоми і спуски, які важко долати маршруткам, повинні бути під особливим постійним контролем, а комунальники мають негайно реагувати на сигнали транспортників і патрульної поліції – вчасно дочищати і посипати протиожеледною сумішшю.

Міський голова також звернув увагу керівників комунальних підприємств на необхідність підтримувати у пішохідному стані міські тротуари, особливо де відзначається жвавий рух містян – від ринків, центральних зупинок, до закладів освіти, охорони здоров’я тощо.

Андрій Райкович також звернувся до керівників Подільського і Фортечного районів з дорученням зібрати квартальних, щоб, за можливості, організувати бригади, які допоможуть відкинути сніг у дворах одиноких пенсіонерів, хворих людей.

Окреме звернення під час апаратної наради від міського голови прозвучало і на адресу підприємців, керівників установ та організацій обласного центру.

– Прибирання і вивезення снігу з території міста потрібно не лише комунальним службам, - наголосив Андрій Райкович. - Я вже дав команду зібрати всіх керівників торгівельних підприємств – від великих мереж - до МАФів. Шановні добродії! Особливо мережевики, ресторатори! Ви далеко не бідні люди, тож наймайте транспорт і вивозьте із прилеглої до своїх закладів території нагорнутий сніг. Це стосується і готелів, банків,

поштових відділень, і безумовно, великих підприємств. Існує реєстр територій, які закріплені за підприємствами в разі надзвичайних подій. Головне управління ЖКГ, кілька будівельних організацій вже взялися за вивезення снігу, але цього сьогодні недостатньо. Звертаюсь до промисловців, до місцевого бізнесу! Ми всі живемо в одному місті. Не часто бувають такі випадки, коли треба об’єднатися, щоб допомогти місту.

У такі дні надзвичайно важливою є взаємодія з поліцією, акцентував увагу під час наради Андрій Райкович. Міський голова висловив переконання, що умовах наближення складних кліматичних умов, діяти треба рішуче і швидко. На його думку, якби місто було одразу перекрите для транзитного габаритного транспорту, проблем на дорогах було б значно менше. А вийшло, що техніка КП «Універсал- 2005» замість вчасної розчистки проїжджої частини мала тягати фури з наметів.

Важливо, щоб і власники легкового транспорту дослухалися рекомендацій комунальників і не залишали легковий транспорт на узбіччях доріг, особливо в центрі і на магістальних напрямкакх руху пасажирського транспорту.

- Я цілком підтримую наших комунальників: сніг у центрі можна чистити лише в нічний час, - підкреслив міський голова. - Вулиці вузькі, половина перекрита припаркованими машинами, рух транспорту вдень надзвичайно активний. Велику допомогу комунальним службам у забезпеченні безперебійної розчистки доріг повинна надати наша патрульна поліція. Вибачте, але ви поки що не змогли зробити так, щоб водії до вас дослухалися.

Загалом, Андрій Райкович оцінив дії всіх комунальних служб Кропивницького в умовах значного погіршення погодних умов на оцінку “добре”.

Усі новини