Андрій Паливода: підприємці Кропивницького забезпечують 25% надходжень до міського бюджету

Вівторок, 29 серпня 2017 12:03

Підприємницька діяльність є надзвичайно важливою складовою економічних відносин, яка  швидко реагує на зміни кон'юнктури ринку, забезпечує насиченість його товарами і різноманітними послугами, працює в основному на масового споживача, є носієм інновацій.

На цьому наголосив начальник управління економіки Андрій Паливода під час прес-конференції у міській раді, присвяченій питанням розвитку підприємництва і підприємницької діяльності у Кропивницькому.

За інформацією Андрія Паливоди, на сьогодні в обласному центрі працюють майже 22,5 тисячі суб’єктів малого та середнього господарювання, серед яких 15 тисяч фізичних осіб – підприємців, що забезпечують роботою 14 тисяч осіб найманих працівників.

- За 7 місяців 2017 року підприємцями міста сплачено 62,4 млн грн акцизного збору, 70,6 млн грн. єдиного податку, - відзначив начальник управління. – А це, у свою чергу, складає майже 25% від податкових та неподаткових надходжень до міського бюджету.               

Відрахування до бюджетів усіх рівнів, що сплачують підприємці, надають можливість вирішувати найактуальніші соціально-економічні проблеми: ремонтувати школи, дитячі садочки, заклади охорони здоров’я, спорту,  надавати соціальну допомогу незахищеним верствам населення нашого міста.

Зі свого боку, запевнив Андрій Паливода, міська рада та її виконавчі органи спрямовують зусилля на створення сприятливого бізнес-середовища, послідовно здійснюють кроки, спрямовані на створення умов для розвитку підприємницької ініціативи.

- Можна сказати, що у Кропивницькому ефективно долаються адміністративні перешкоди, - наголосив посадовець. -  Продовжує і постійно удосконалює свою роботу наш Центр надання адміністративних послуг. На сьогодні через ЦНАП надається 133 адміністративні послуги. У 2017 році  і за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвиту окремих територій та коштів міського бюджету планується проведення робіт, пов'язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг у форматі "Прозорий офіс".

            У Кропивницькому з міського бюджету надається фінансова підтримка на розвиток підприємницької діяльності.

Відповідно до Програми розвитку малого та середнього підприємництва, були передбачені кошти в сумі   60,0 тис.грн. на реалізацію інвестиційних проектів на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області. А сьогодні управлінням економіки вивчається можливість створення міського такого фонду, який би підтримував інвестиційні проекти, що відповідають пріоритетним напрямкам розвитку Кропивницького.

Фінансова підтримка  Фонду суб’єктам малого та середнього підприємництва, у т. ч. з числа учасників АТО, надається:

безвідсотково на зворотній основі, терміном до 3-х років, для впровадження бізнес-проектів за принципом мікрокредитування, за умови цільового використання коштів, обов'язкового їх повернення та оформлення договорів гарантії повернення коштів;

на безповоротній основі для здешевлення кредитів, отриманих у банківських установах для впровадження бізнес-проектів, у межах повної, або часткової компенсації суми відсотків по кредиту.

Співфінансування інвестпроектів з міського бюджету здійснюється на безповоротній основі.

Андрій Паливода також звернув увагу, що управління економіки розробило Порядок використання коштів на фінансово-кредитну та інвестиційну підтримку суб’єктів підприємницької діяльності  м. Кропивницького на часткову компенсацію відсотків за кредитами, які отримані в банківських установах на реалізацію інвестиційних проектів.

Даний проект рішення виноситься на чергове засідання сесії міської ради, у міському бюджеті на 2017 рік на компенсацію відсотків вже передбачено  100,0 тис.грн.

Заявки будуть прийматись управлінням економіки, рішення про відшкодування прийматиме Координаційна рада з питань розвитку підприємництва, до складу якої входять представники громадських об’єднань підприємницьких структур міста та області.

Крім цього на засіданнях Координаційної ради обговорюються різноманітні питання розвитку підприємництва, що дозволяє враховувати інтереси підприємців при прийнятті управлінських рішень, а також попередньо погоджуються інвестиційні проекти підприємців міста для їх подальшого направлення до  Регіонального фонду підтримки підприємництва у Кіровоградській області  .

У листопаді поточного року у Кропивницькому  планується проведення галузевої сесії муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», яка буде  присвячена розвитку підприємництва в обласному центрі. На форум планується запросити представників міжнародних фінансових організацій та інвестиційних проектів, які співпрацюють з бізнесом.

Міська влада завжди готова до подальшого діалогу з підприємцями, представниками громадських організацій. Адже така співпраця є взаємовигідною для обох сторін та сприятиме розвитку нашого міста та області, наголосив Андрій Паливода.

Усі новини