Актуальні питання ЖКГ у Кропивницькому: модернізація теплопостачання, ремонт доріг та тарифи на квартплату

Понеділок, 3 червня 2024 17:14

Актуальні питання сфери ЖКГ у Кропивницькому обговорив заступник міського голови Олександр Вергун із журналістами місцевих ЗМІ під час брифінгу сьогодні, 03 червня.

Про теплопостачання

Розпочав Олександр Вергун із важливих новин у сфері теплопостачання.

- На минулому тижні ми з керівником КП “Теплоенергетик” в Мінрегіоні захистили схему теплопостачання міста. Наша схема передбачає модернізацію Кропивницької ТЕЦ, будівництво на цій території котельні на альтернативних видах палива з можливістю виробництва електроенергії, виведення з експлуатації Підвенно-західної котельні, що розташована на 101 мікрорайоні і заміна її 10 блочно-модульними котельнями в різних районах міста: 101 мікрорайон, 102 мікрорайон, вулиця Леоніда Каденюка, вулиця Героїв Рятувальників, район Критого ринку. Це заходи реалізовуватимуться у наступний міжопалювальний період. А затверджену схему Мінрегіоном має ще затвердити міська рада.  І тоді в опалювальний період 2024-2025 року ми розпочнемо проєктування названих робіт. Крім того, схема передбачає також заміну теплових мереж. Це основний фінансовий тягар (із загальної суми 4,4 мільярда гривень, на заміну мереж закладено майже 3 мільярда гривень). Це заміна основних стволів від ТЕЦ. Ці мережі будуть використовуватися для опалення Ковалівки, центру міста, вулиці Полтавської, у зворотньому напрямку через вулицю Євгена Чикаленка, Київську та Чигиринську. Це основна магістраль і вже неодноразово говорили, що вона уже відпрацювала подвійний ресурс, - зазначив посадовець.

Ремонт доріг

За словами Олександра Вергуна, на початку року на поточні ремонти було передбачено майже 11,5 мільйона гривень і 34 мільйона гривень на капітальний ремонт доріг.

- Роботи ці ще не почалися і коли почнуться невідомо з об'єктивних причин - адже всі підприємства будівельної галузі виконують мобілізаційне завдання на Сході країни, - зауважив Олександр Вергун.

Що стосується утримання доріг КП “Універсал-2005”, то ці роботи виконують планово. Щодня, крім неділі, в місті працюють дві установки УЯР і ремонтна бригада. Поставлений план навесні виконано уже на 60%, усі необхідні матеріали для роботи є, заробітну плату працівники отримують вчасно. 

Утримання об'єктів благоустрою та зелених насаджень

Як розповів Олександр Вергун, інше комунальне підприємство “Благоустрій” виконує покіс трави та бур'янів. Є мікрорайони куди ще не дійшли косарі — 101 та 102 мікрорайони, вулиці Сергія Єфремова, Жадова, Леоніда Каденюка, але протягом цього тижня за сприятливої погоди ці території також підтягнуться. Далі підприємство перейде уже до повторного покосу.

Громадський транспорт.

- Ми розуміємо що на осінь дефіцит електроенергії може бути ще більшим. Готуємося вже зараз. Депутатський корпус прийняв рішення придбати великомістські автобуси до 170 пасажирів, і якщо буде блекаут чи обмеження на використання тролейбусів ці автобуси вийдуть на маршрути. Тож працюємо, щоб забезпечити перевезення пасажирів восени в умовах дефіциту електроенергії, - наголосив Олександр Вергун. 

Тарифи на квартплату

Чи не найбільша увага в обговоренні була приділена питанню підвищення тарифів на квартплату за утримання будинків. Що стало причиною такого непопулярного рішення. детально пояснив заступник міського голови.

Так, Олександр Вергун нагадав, що тарифи, які діяли до 15 травня, були обʼєктом конкурсів у 2019 році й управляючі компанії заходили з такими тарифами на конкурс. І за цими тарифами були укладені договори на управління будинками по всьому місту. Якщо це п'ятиповерховий будинок без ліфта, то тариф до 15 травня складав в середньому 3 гривні 50 копійок. У будинках із ліфтами - 9-ти і 10-ти поверхові будинки - тариф у середньому складав 4 гривні 50 копійок. За цей період з 2019 року неодноразово зростала мінімальна зарплата (це особливо стосується технічних працівників управляючих компаній), а також зросла ціна на електроенергію, обслуговування ліфтів, димових та вентиляційних каналів, паливно-мастильні та будівельні матеріали. Зростання склало в середньому на 70%, а середньомісячна мінімальна заробітна плата майже на 92%.

- Ті тарифи, що діяли з 2019 року вже у 2021 році були неактуальними. Але це питання відкладалося, бо розуміли, що воно викличе значний резонанс. Але відкладати далі вже немає можливості, наразі виникла нагальна необхідність підняти ці тарифи, бо ж підприємства не змогли б далі функціонувати. Вже в кінці 2023 року коштів, що сплачували мешканці, не вистачало підприємствам на виплату заробітних плат, усіх обовязкових податків, накопичилася значна заборгованість за обслуговування ліфтів. Саме тому й було прийнято рішення про виділення з міського бюджету фінансової допомоги управляючим компаніями, щоб ті мали змогу заплатити всі борги. Але тенденція нарощування борів на початку 2024 року не зникла. Тому підвищення тарифів - це вимога часу. Середній тариф по багатоквартирних будинках — 6 - 7,80 гривень, - пояснив посадовець.

Разом із тим, Олександр Вергун відзначив і подякував кропивничанам за рівень розрахунків за управління будинками.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57