05 червня - Всесвітній день навколишнього середовища

Середа, 5 червня 2024 13:33

Щороку 05 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Ідея цієї визначної дати покликана привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля й підкреслює гостру необхідність кардинальних змін у ставленні людини до природних ресурсів.

Індустріалізація швидко призвела до інтенсивного використання природних ресурсів, масового промислового виробництва, урбанізації та утворення суспільства споживання. На сьогоднішньому етапі історії вплив людей на навколишній світ настільки суттєвий, що вчені більше не знаходять на Землі первозданної природи, не понівеченої людиною.

Всі ми маємо усвідомити, що велика й відповідальна справа охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів – це наша спільна турбота і наше спільне майбутнє.

Цього дня ми не лише працюємо на користь, але й всіляко підтримуємо ідею захисту та раціонального використання природних ресурсів – що є запорукою майбутнього нашої держави.

Цей День дає можливість кожному з нас прийняти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам.

Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим, і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

Вже сьогодні кожен з нас може відмовитися від поліетиленових пакетів, одноразових пляшок та посуду; бути енергоефективним у побуті; обирати найбільш екологічний транспорт; економити воду; купувати менше, щоб потім не викидати; сортувати сміття і віддавати на переробку.

Сьогодні ми живемо в умовах війни. Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунти. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. А якщо після війни ми допоможемо природі відновитися, то це стане ще однією нашою перемогою!

Дякуємо всім, хто докладає зусиль для збереження довкілля. Піклуючись про природу ми дбаємо про самих себе!

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57