«Символ Гідності та Свободи» в музеї Осмьоркіна у Кропивницькому

Понеділок, 20 серпня 2018 15:49

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна до Дня Державного Прапора України презентована тематична фотовиставка «Символ Гідності та Свободи».

День Державного Прапора України - державне свято України, присвячене одному з її державних символів – Прапору України, встановлено на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України, відзначається щорічно 23 серпня.         

Цікавою є історія цього свята. Саме 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. З нагоди відзначення цієї події  у 2004 році був виданий Указ Президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України». Київським живописцем, нині заслуженим художником України, Олексієм Кулаковим у 2001 році написана картина «Державотворення», яка експонується у парламенті, а цей прапор, як реліквія, зберігається в музеї Верховної Ради України.

Наступного дня, 24 серпня 1991 року, Україна проголосила Незалежність. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України, незважаючи на те, що в чинній на той час Конституції як державні описувалися символи колишньої УРСР, прийняла Постанову №19 «Про Державний Прапор України», в якій зазначається: «Затвердити Державним Прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Дослідження сучасних істориків свідчать, що вперше синьо-жовті кольори згадуються близько 1410 року на корогвах Галицько-Волинського князівства, на них ще на синьому полі був зображений золотий лев. Запорозькі козаки використовували синьо-жовтий прапор в мирний час, на відміну від бойового стяга малинового кольору. Сині і жовті кольори містилися і в гербах українських земель, міст і старшинських родів. Синьо-жовті прапори масово з’являються на маніфестаціях українців після перемоги Лютневої революції 1917 pоку, під ними формувалися й перші українські національні військові з’єднання. У березні 1918р. Центральна Рада затвердила державний герб і державний прапор УНР.

Першим прапором радянської України став червоний стяг з синьо-жовтим прапором у верхньому лівому куті, але згодом декілька разів змінювався і з 1949 року  мав горизонтально розташовані смуги: верхня - червоного кольору (2/3 ширини прапора), і нижня - лазурного кольору з зображенням у верхній частині золотих серпа і молота і над ними - червоної п’ятикутної зірки, обрамленої золотою каймою.

За часів національно-визвольної боротьби за незалежність України в 1930-х – 1950-х роках з радянським та нацистським режимами політичні збройні формування ОУН використовували синьо-жовтий прапор, а УПА – червоно-чорний та всіх об’єднував тризуб. Але лише з набуттям Україною Незалежності в 1991 році синьо-жовті кольори прапора і символ тризуб повернулися на своє чільне місце геральдичної мапи України.

Тож, експозицію відкритої в музеї виставки складають понад 20 кольорових фото з зображенням Державного Прапора України як під час переломних історичних подій в країні, так і під час відзначення державних свят в нашому місті. Авторами цих своєрідних фотолітописів є відомі кропивницькі фоторепортери – заслужений журналіст України Ігор Демчук, члени Національної Спілки журналістів України Олександр Шулешко та Олександр Коломінов, а також член Національної Спілки фотохудожників України Юрій Лебедєв.

Слід зазначити, що всі представлені на виставці фотокартки в свій час експонувалися в музеї на різноманітних тематичних та персональних фотовиставках. 

Так, 20 лютого 2015 року, в День Героїв Небесної Сотні,  відбулася презентація тематичної фотовиставки «Революція Гідності. Хроніка подій», присвяченої річниці трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року, експозицію якої  складали тридцять кольорових світлин фотографів Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олександра Коломінова, Олега Шрамка та Юрія Лебедєва, які були свідками цих подій і фіксували їх об’єктивами фотокамер, залишаючи для майбутніх поколінь зримі відбитки трагедій і звитяг вітчизняної історії. 

Державний прапор, як символ гідності та свободи українського народу, шанується  кропивничанами, супроводжуючи їх в свята і в будні.  Саме такі моменти з життя нашого міста яскраво відтворені в світлинах Олександра Шулешка, які експонувалися на його персональній виставці «Місто. Простір світла» до Дня міста у 2013 році, та Ігоря Демчука - співавтора музейного арт-проекту «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда», присвяченого Дню міста, в рамках якого у 2014-2017 роках презентувалися такі виставки: «Вулиця Дворцова – минуле і сучасне», «Велика Перспективна – від фортеці Святої Єлизавети до Янгола-охоронця міста», «Від каріатиди до хай-теку. Принади фасадної пластики міста над Інгулом», присвячена 150-річчю від дня народження художника архітектури Я.В.Паученка» та «Центральна площа міста: сторінки літопису».

Запрошуємо всіх мешканців та гостей міста Кропивницького завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, адже, споглядаючи фотовиставку, ви матимете змогу не лише дізнатися цікаві факти з історії державного символу, а й в повній мірі відчути урочисті миті єдності, сили духу і віри в перемогу, окрилені синьо-жовтими стягами, що зафіксовані на світлинах.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини