ОСББ мають право керувати прибудинковими земельними ділянками: у міській раді Кропивницького готують порядок передачі землі

Понеділок, 3 вересня 2018 15:11

У міській раді Кропивницького триває пошук юридичного інструментарію для можливості здійснення передачі земельних ділянок у власність ОСББ. Про це повідомив секретар міської ради Андрій Табалов під час апаратної наради сьогодні, 03 вересня.

Питання запровадження механізму оформлення землі за об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків вже давно стоїть на порядку денному у міській раді Кропивницького. Торувати самостійно цей шлях доводиться через відсутність законодавчого вирішення проблеми, немає затвердженого Кабміном єдиного порядку дій передачі землі, на якій стоїть багатоповерхівка у власність ОСББ.

- Ми довгий час шукаємо шляхи вирішення цієї правової колізії, коли члени ОСББ мають керувати своїм майном і не можуть землею, - відзначив Андрій Табалов. – Це питання обговорювалося на одному з депутатських днів у міській раді, а минулого тижня з ініціативи Громадської ради на чолі з Леондом Лузаном ми провели нараду за участі голів об’єднань, представників профільних виконавчих органів. Міська влада прагне знайти грамотне й законне рішення на місці. Це буде величезним стимулом на користь утворення нових ОСББ. Зараз у Кропивницькому об’єднання співвласників керують сотнею будинків, а може бути значно більше. Така форма – новий господарський підхід мешканців до управління своїм будинком. Те, що люди хочуть з розумом розпоряджатися земельною ділянкою – логічно. Адже вони можуть планувати: зробити майданчик чи посадити дерева, тобто те, що потрібно містянам.

Андрій Табалов повідомив, що управління земельних відносин та захисту навколишнього природного середовища міської ради вже підготувало відповідний проект рішення, який враховує практику інших міст України. Оскільки таке рішення є регуляторним актом, воно буде оприлюднене у найближчому номері вісника «Вечірня газета» і на офіційному сайті міської ради разом із аналізом регуляторного впливу для публічного обговорення.

- Я закликаю усіх членів ОСББ активно долучитися до обговорення цього нормативного акту, - наголосив Андрій Табалов. – Мені телефонували вже голови деяких ОСББ, які не змогли взяти участь у нараді. Вони висловлювали стурбованість, що їхня думка не буде врахована. Хочу запевнити, що немає причин для хвилювання, адже ми уважно вивчимо усі пропозиції, які надійдуть в рамках обговорення запропонованого проекту рішення. Сподіваюся, що до кінця року ми завершимо цей процес і місто матиме власний порядок передачі землі.

Усі новини