«Квітуча Україна» в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 3 вересня 2018 15:28

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкрилася виставка «Квітуча Україна», яка презентує твори з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» і присвячена 80-річчю Національної Спілки художників України.

Національна Спілка художників України - всеукраїнська громадська творча організація професійних митців і мистецтвознавців. Це добровільне творче об’єднання талановитих особистостей - живописців, графіків, скульпторів, майстрів декоративного мистецтва, мистецтвознавців, що генерують нові художні ідеї та проекти, осмислюють і сприяють творенню нашого життя за законами гармонії і краси. Утворенню Спілки передували різні об’єднання, угруповання, товариства, які започаткували своє виникнення ще в першій половині XIX ст. Пожвавлення художнього життя в Україні протягом XIX - початку XX ст., формування регіональних мистецьких шкіл - київської, харківської, одеської, а також львівської та закарпатської, відкриття в 1917 році Української академії мистецтв, згодом Київського художнього інституту, а тепер Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, як вищого українського навчального художнього закладу - все це передумови консолідації мистців у єдиній творчій організації. 27 жовтня 1938 року на І з’їзді художників УРСР було створено Спілку радянських художників України, яка входила до складу Спілки художників СРСР до 1991 року. Статус національної присвоєно Спілці у 1998 році з нагоди 60-річчя створення організації. До структури НСХУ входить 33 обласні, міські та регіональні організації, в тому числі Київська та Севастопольська організації.

Кіровоградська обласна організація НСХУ, створена у 1989 році, за майже 30 років своєї діяльності влаштувала сотні художніх виставок, за значний внесок у розвиток сучасного українського образотворчого мистецтва та культури, високий професіоналізм чимало художників удостоєні почесних звань: «народний художник України», «заслужений художник України» та «заслужений працівник культури України». Яскравою сторінкою мистецького становлення обласного осередку НСХУ стала творча співпраця з художньо-меморіальним музеєм О.О.Осмьоркіна. У виставкових залах музею експонувалися персональні та колективні виставки творів художників-земляків, проводилися урочистості з нагоди 60-річчя створення Спілки художників України в 1998 році та 10-ї річниці створення обласної організації в1999-му. На початку 2000-х років в музеї успішно представлялися виставки з фондів Дирекції Художніх Виставок НСХУ – «Майстри живопису», «Виставка живописних та графічних творів народного художника України Сергія Шишка», «Стоїть гора високая...» до 175-річчя від дня народження Л.І.Глібова, «Шляхами Тараса» до 190-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, «Рисунок кримських художників», «Хортиця крізь віки», а також Всеукраїнська виставка «Мальовнича Україна» в рамках Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій…», на відкриття яких приїздили Директор Дирекції Художніх Виставок НСХУ Ігор Волощук, заступники голови НСХУ народні художники України Олексій Міщенко та Володимир Зінченко, секретар НСХУ Петро

Ганжа, головний редактор журналу НСХУ «Образотворче мистецтво» Микола Маричевський.

Тож, основу експозиції відкритої в музеї виставки складають твори видатних і знаних майстрів - фундаторів місцевого осередку художників: народного художника України Михайла Надєждіна, заслужених художників України Бориса Вінтенка, Сергія Шаповалова, Анатолія Янєва, Нелі Фірсової, Фелікса Полонського та Андрія Надєждіна, заслуженого працівника культури України Леоніда Бондаря, членів Спілки художників СРСР Володимира Федорова, Олександра Логвинюк та Миколи Бондаренка, членів Національної Спілки художників України Юрія Гончаренка, Юрія Вінтенка, Марії Церни, Володимира Товкайла та багатьох інших, більшість з них є лауреатами обласних премій в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Представлені також роботи митців з різних міст України, які у свій час експонували свої художні композиції в музеї – народного художника України Анатолія Горбенка та заслужених художників України Анатолія і Галини Кравченків з Одеси, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Сватули та члена Національної Спілки художників України Сергія Новікова з Харкова, члена Національної Спілки художників України, заслуженого діяча мистецтв Галичини Володимира Липового зі Львова та члена Національної Спілки художників України Тетяни Сосуліної з Черкас.

Запрошуємо всіх шанувальників образотворчого мистецтва завітати до музею і познайомитися з виставкою, на якій експонується майже півсотні живописних та декоративних доробків митців, створених починаючи від 1980-х років і до сьогодення. Ліричні пейзажі та квіткові натюрморти дарують атмосферу мистецького свята, яскраво передаючи особливу, неповторну колористику української палітри барв.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини