Звіт виконання бюджетних програм у 2018 році: у Кропивницькому успішно реалізований перший етап медичної реформи

Вівторок, 5 березня 2019 16:45

Розвиток закладів охорони здоров’я у Кропивницькому у 2018 році співпав із реалізацією в Україні першого етапу медичної реформи. Це відзначила начальник управління охорони здоров’я міської ради  Оксани Макарук під час публічного звіту за результатами виконання бюджетних програм 2018 року.

За інформацією Оксани Макарук, в обласному центрі збережено мережу закладів охорони здоров’я і станом на початок 2019 року вона налічує 14  закладів. Ліжковий фонд галузі становить 1000 стаціонарних ліжок та 472 ліжок денного стаціонару. Кількість працівників закладів – 3415 осіб.

Видатки по загальному фонду міського бюджету на галузь охорони здоров’я у 2018 році  склали 339,4 млн грн. Це на 16,5 % більше у порівнянні з 2017 роком. Видатки по бюджету розвитку становлять 23,6 млн грн..

- У 2018 році нам вдалося успішно забезпечити реалізацію першого етапу медичної реформи МОЗ України на первинній ланці, - наголосила начальник управління. -  Ми вирішили питання автономізації закладів шляхом перетворення їх у комунальні  некомерційні підприємства, придбали комп’ютерну техніку та програмне забезпечення «Медстар», підключили амбулаторії до мережі Інтернет, завершили процедуру підписання договорів з Національною службою здоров’я.

Важливо, що у Кропивницькому підписано близько 150 тисяч декларацій із сімейними лікарями, а це - 60 % населення міста. Відтепер в обласному центру створені всі умови для запису до лікаря через телефон або Інтернет.

- Для вдосконалення лікувально-діагностичного процесу протягом 2018 року для придбано медичне та діагностичне обладнання на загальну суму 11,0 млн грн, - підкреслила Оксана Макарук. - Для дитячої міської лікарні придбано рентгенологічний апарат на суму 3,6 млн грн. Лікарня швидкої медичної допомоги та міська лікарня № 2 отримали по два апарати ультразвукової діагностики на 4,3 млн грн. Для центральної міської лікарні придбано фіброгастроскоп на суму 0,8 млн грн. Закуплене також обладнання для інсультного відділення лікарні швидкої медичної допомоги на 0,7 млн грн та інша медична техніка: аналізатори, монітори, апарат сорбційний тощо на 1,6 млн грн Крім того, відповідно до бюджетних програм, у 2018 році придбано санітарний автотранспорт для міського пологового будинку на суму 0,7 млн грн, комп’ютерну техніку для закладів вторинної ланки – на 0,4 млн грн. Інше обладнання та оснащення: функціональні ліжка, холодильник, пральна машина, електричний котел на 0,3 млн грн.

За звітний період. звернула увагу начальник управління, проведено капітальні ремонти та реконструкція на загальну суму 10,4 млн грн. Відремонтовано дитяче інфекційне відділення та рентгенологічний кабінет стаціонару № 1 центральної міської лікарні, відділення консервативної гінекології та жіноча консультація № міського пологового будинку, дитяча міська поліклініка № 1, КНП «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини» на селищі Гірничому.

У 2018 році вдалося розширити спектр медичних послуг у міському пологовому будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня за рахунок відкриття нових відділень: консервативної гінекології та консультативно-діагностичне відділення та у міській лікарні № 2 ім. Святої Анни – впровадження додаткових процедур плазмоферезу та гемосорбції.

Протягом минулого року управлінням проводилась активна санітарно-просвітницька робота: акція «Виїзна клініка», міні-поліклініка на колесах «Лікаря викликали?», консультації та підписання декларації з лікарями первинної ланки у Центрі надання адміністративних послуг, консультації з громадськістю з питань впровадження медичної реформи

У 2018 році у галузі охорони здоров’я вдалося запровадити і низку новацій:

  • конкурсний відбір головних лікарів. У липні 2018 року шляхом конкурсного відбору на посаду керівника Міської лікарні швидкої медичної допомоги було обрано Руслана Іванова;
  • запис до лікаря – online;
  • отримання «пакунка малюка» при народжені дитини у міському пологовому будинку;
  • проведення конкурсу «Медична сестра року» для підвищення престижу професії медичного працівника;
  • проведення засідань госпітальної ради Кропивницького госпітального округу;
  • перемога проекту «Дитяча інноваційна поліклініка» у конкурсі громадського бюджету.

Одночасно, у Кропивницькому  розпочався процес реорганізації закладів вторинної ланки. Міською радою Кропивницького прийнято рішення щодо перетворення дитячої міської поліклініки № 1 та КЗ «Поліклінічне об’єднання» у комунальні некомерційні підприємства. Створено КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання». Завершено передачу майна ДЗ «Спеціалізована медико-санітарна частина № 19» до комунальної власності міста.

Оксана Макарук зупинилася і на перспективах розвитку  галузі «Охорона здоров'я» на 2019 рік. Вона поінформувала про активне втілення у життя другого етапу медичної реформи у закладах охорони здоров’я міста вторинної ланки: подальшу автономізацію закладів шляхом перетворення їх у комунальні некомерційні підприємства, їх комп’ютеризацію та інформатизацію.

Із липня наступного року в обласному центрі стартує проект «Безкоштовна діагностика»: у поліклініках міста  планується впровадження 54 безкоштовних обстежень для кропивничан.

Продовжуватиметься будівництво відомчого житла для медичних працівників, триватиме розроблення та затвердження перспективного плану розвитку Кропивницького госпітального округу.

На прохання мешканців міста і звернення депутатів міської ради планується створення комунальної аптеки міста. Широко запроваджуватиметься енергосервіс у закладах охорони здоров’я міста: дитяча міська поліклініка № 1, вул. Шевченка, 36 та ДЗ «Спеціалізована медико-санітарна частина № 19», вул. Салганні піски, 14.

Буде реалізований проект громадського бюджету «Інноваційна дитяча медицина»

І нарешті, в центрі уваги міської влади буде планомірне покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. Зокрема, планується придбання рентгенологічного апарату для Центральної міської лікарні та реанімаційно-операційного і діагностичного обладнання (апарати ультразвукової діагностики, штучної вентиляції легень) для міського пологового будинку.

Усі новини