Звіт виконання бюджетних програм у 2018 році: сімейними формами виховання у Кропивницькому охоплено 90% дітей - сиріт

Вівторок, 5 березня 2019 13:49

Основними завданнями управління з питань захисту прав дітей міської ради Кропивницького є реалізація на території міста  державної політики  з питань  соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності, вчиненню дітьми правопорушень, ведення справ з питань опіки, піклування над дітьми та усиновлення. Це відзначила  начальник управління Тетяна  Тимоховська під час звіту за підсумками виконання у 2018 році бюджетних програм сьогодні, 05 березня.

- З метою здійснення цих функцій, управлінням було розроблено міську програму соціально-правового захисту дітей, профілактики правопорушень у дитячому середовищі та популяризації сімейних форм виховання на 2017-2019 роки, - повідомила Тетяна Тимоховська. 

Відповідно до прийнятої  Програми, пріоритетними напрямками у роботі управління є:

- соціально-правовий захист дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку Управління;

- своєчасне виявлення дітей, які залишились без батьківського піклування, та здійснення заходів їх соціального та правового захисту;

- надання юридичного статусу дітям-сиротам та дітям, які залишились без піклування батьків;

- вжиття заходів щодо влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання;

- забезпечення пріоритету національного усиновлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

- здійснення заходів щодо профілактики правопорушень.

На виконання заходів програми у 2018 році використано 113,13 тис. грн. із загального фонду міського бюджету.

- На обліку управління перебувають 126 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, - акцентувала увагу Тетяна Тимоховська. – Переважно це діти,  батьки яких неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки щодо навчання, виховання, утримання дітей. Такі сім'ї перебувають під нашим постійним контролем.                           

 Управління використовує дієві заходи впливу на батьків. З метою перевірки умов утримання та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, проведено 88 профілактичних рейдів, під час яких з батьками проведено профілактично-роз’яснювальну роботу.

- В окремих випадках, при безпосередній загрозі життю та здоров'ю дітей, здійснювались заходи щодо негайного відібрання дітей від батьків,ю – пояснила начальник управління. - Так,  минулого року прийнято п’ять рішень виконкому про негайне відібрання 9 дітей від 6 батьків.

Тетяна Тимоховська відзначила також, що залишається гострою проблема соціального сирітства, коли при живих батьках діти залишаються без  батьківського піклування. Протягом 2018 року в закладах охорони здоров’я, розташованих та території Кропивницького, батьки залишили 10 немовлят. У результаті проведеної роботи з ними, двох дітей вдалося повернути батькам в рідну сім’ю.

У 2018 році в Кропивницькому запроваджено нову форму сімейного виховання дітей, які перебувають в складних життєвих  обставинах, – патронат над дитиною, завданням якої є забезпечення захисту прав дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками.

Протягом звітного періоду управлінням виявлено 65 дітей, які залишились без батьківського  піклування. Дітям надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що гарантує отримання ними пільг, передбачених законодавством.

До сімейних форм виховання влаштовано 44 дитини, до комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» – 10 дітей, до Будинку дитини влаштовано 6 дітей та 2 дітей - під опіку професійних навчальних закладів.

На первинному обліку управління перебувають 370 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  З них до сімейних форм виховання влаштовано 333 дитини, що складає  90 % від загальної кількості дітей.

Усиновлення є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На території міста Кропивницького проживає 146 сімей, які усиновили 158 дітей. У місті також функціонують 26 прийомних сімей, в яких виховується  37 дітей, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується   26 дітей.

- Одним із пріоритетних напрямків роботи управління є захист житлових прав дітей, - підкреслила Тетяна Тимоховська. - При виявленні дитини, яка залишилась без батьківського піклування, або дитини  - сироти,  управлінням вживає  заходи, спрямовані на збереження майна та житла дитини. Житлові приміщення не можуть бути відчуженими без отримання згоди від органу опіки та піклування, яка надається лише у разі гарантування збереження права дитини на житло. На постійному контролі управління перебуває і  питання постановки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

У 2018 році належним чином  забезпечувалося функціонування дитячих будинків сімейного типу. За рахунок коштів міського бюджету проведено косметичні ремонтні роботи, придбано сучасні меблі для оздоблення двоповерхових житлових будинків.

Управлінням  розроблено міську програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2019-2021 роки. За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам придбано 11 однокімнатних квартир для осіб з числа дітей-сиріт, які перебували на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

Усі новини