Живописні портрети музею Осмьоркіна

Четвер, 6 вересня 2018 11:43

В рамках щорічного Національного мистецького фестивалю «Кропивницький», який проходив 29 серпня – 2 вересня 2018 року, відбувся всеукраїнський пленер, участь в ньому взяли 20 художників з різних міст України, які із задоволенням відтворювали чудову архітектуру історичного центру обласного центру.

Під час цієї унікальної мистецької акції були написані й своєрідні «портрети» художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна, будівля якого є Пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення, зведена у 1899 році за проектом видатного єлисаветградського зодчого Якова Паученка, чиє ім’я нині присвоєно одній з центральних вулиць міста. Авторами їх є заслужені художники України - відомий майстер акварелі Анатолій Кравченко з Одеси та живописець Світлана Аношкіна з Києва.

Талановиті митці захопилися музеєм, його вишуканою архітектурою ще під час минулорічного пленеру, присвяченого 125-річчю від дня народження художника і педагога Олександра Осмьоркіна, організованого власником галереї «Єлисаветград» Миколою Цукановим, і результатом якого була виставка, що презентувалася в музеї.

Тож, як зазначає заслужений художник України Андрій Надєждін: -«Акварельний образ музею, втілений Анатолієм Кравченком, це - стриманий, спокійний погляд художника-дослідника, зануреного у роздуми, в яких відчуваються пошуки шляхів єднання минулого та сучасного. А в композиціях Світлани Аношкіної, яка зізнається, що з радістю прийняла запрошення на участь в пленері, адже з’явилася можливість зустрітися з творчістю одного з найулюбленіших її художників Олександра Осмьоркіна, побувати в затишному будинку, де пройшли його дитинство та юність, в музеї, інтер’єри якого хочеться малювати, музей постає насичений сонячним світлом, етюди екстер’єру та інтер’єру емоційно наповнені подихом енергії життєдайної сили творчості».

В ці дні завітали до музею й інші художники – учасники пленеру - Євген Дулін з Лисичанська, киянин Цезарій Ганушкевич та Олександр Кирк з Ізмаїла. Знайомлячись з експозицією, вони дізналися багато нового про життя та творчість професора живопису Олександра Осмьоркіна, його дядька по материнській лінії архітектора Якова Паученка, в будинку якого завжди панувала надзвичайна атмосфера творчості. Митці залишили теплий відгук в пам’ятній книзі музею та залюбки влаштували фотосесію в залах музею та біля його чарівної будівлі.

Чернова Віта, директор

художньо-меморільного

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини