Заклади торгівлі у Кропивницькому мають бути безпечними для відвідувачів в умовах загрози вірусних інфекцій

П'ятниця, 13 березня 2020 11:02

Як зробити безпечним  відвідування закладів торгівлі і ресторанного господарства у Кропивницькому в період загрози поширення вірусних інфекцій? Про це йшлося на робочій нараді   під головуванням начальника управління торгівлі та побутового обслуговування населення  Сергія Горбовського з директорами  ринків, керівниками закладів торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу.

Попередження та недопущення розповсюдження нової коронавірусної інфекції в місцях масового перебування у Кропивницькому були центрі уваги учасників наради.

Радник міського голови з санітарно-епідеміологічних питань Іван Касьяненко ознайомив керівників підприємств торгівельної сфери з оперативною інформацією про поширення коронавірусної інфекції в Україні та світі, пояснив чим схожі і чим відрізняється COVID-19 і вірус грипу.

Він також надав тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19.

- Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають      повідомити свого керівника та залишатися вдома. Якщо на роботу вийшла  хвора людина, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому, - акцентував увагу Іван Касьяненко. - Необхідно регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для дезинфекції. Працівники мають постійно обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом.

За словами радника міського голови найпоширенішими симптомами корона вірусної інфекції є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.

- Головне, жодної паніки! При виникненні симптомів захворювання потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який надасть рекомендації щодо подальшого лікування та спостереження, - наголосив Іван Касьяненко.

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Водночас він такий же реальний як звичайний грип.

Крім того, радник повідомив, як пересічним громадянам запобігти інфікуванню новим коронавірусом.

- Ретельно, протягом 20-40 секунд, і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. Вода має бути теплою, а не холодною чи гарячою.

Спиртовмісний антисептик для рук — це розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину. Інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту не ефективні, - підкреслив Іван Касьяненко та додав, - Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук. В середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню. Тривалість обробки — близько 30 секунд.

Уникайте скупчення людей.  Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.  Використовуйте захисну маску. Використовуйте її правильно: вона має покривати ніс і рот, щільно прилягати, без відступів по краях, заміняйте маску, щойно вона стала вологою, не використовуйте  її повторно, зазначив радник міського голови.

По завершенню наради присутнім роздали інформаційні плакати з  профілактики інфікування та поширення коронавірусу для розміщення в торгівельних та готельно-ресторанних закладах міста.

- Прошу вас донести інформацію, заслухану на нараді, у ваших колективах аби звести ризики до мінімуму, - наголосив заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  Сергій Коваленко.

Усі новини