За сприяння Центру зайнятості у Кропивницькому працевлаштовано 176 вимушених переселенців

Вівторок, 26 липня 2022 17:05
Ситуація на ринку праці в Україні складна, і це зрозуміло, адже сьогодні триває повномасштабна війна, розв’язана російськими агресорами. У таких умовах база вакансій державного центру зайнятості скоротилася наразі приблизно втричі, але все одно максимальні зусилля тут скеровуються на допомогу з працевлаштуванням переселенців та людей, що втратили роботу за місцем проживання.
Про ситуацію із працевлаштуванням внутрішньо переміщених громадян у Кропивницькому говорили сьогодні, 26 липня, під час апаратної наради в міській раді.
Так, директорка Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості Тетяна Білоусова повідомила, що починаючи з 24 лютого до очолюваного нею МРЦЗ звернулось за послугами 813 переселенців — найбільше з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.
- На облік взято 722 особи з-поміж ВПО, з них отримали статус безробітного 437 осіб, це - 60%. Також отримали статус безробітного 146 осіб, які перебувають на території воєнних дій під час воєнного стану та виявили бажання зареєструватися у КМРЦЗ дистанційно. За сприянням центру зайнятості протягом вказаного періоду працевлаштовано 176 осіб з-поміж переселенців. Професійним навчанням охоплено 13 осіб, - зазначила Тетяна Білоусова.
Переважна більшість працевлаштованих вимушених переселенців — це медичні працівники та особи, які були згодні на некваліфіковану роботу: прибиральники, двірники, підсобні робітники, укладальники-пакувальники, кухонні робітники, озеленювачі, охоронники, та продавці.
Тетяна Білоусова нагадала, що процедура отримання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю під час війни значно спростилася.
- Особа, яка перебуває на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, може звернутися до будь-якого центру зайнятості, будь-якими доступними їй засобами комунікації, у тому числі електронними, із заявою про надання статусу безробітного. Якщо у людини немає документів, необхідних для її реєстрації, то статус безробітного надається разом з призначенням виплати допомоги на підставі відомостей, наявних у Державних реєстрах.
У таких випадках допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, а загальна тривалість виплати не може перевищувати 180 календарних днів. Після надходження необхідних відомостей тривалість виплати допомоги по безробіттю та її розмір переглядаються відповідно до законодавства.
Окрім того, і роботодавці мають від держави додаткові економічні стимули для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб – вони можуть отримувати компенсацію витрат у розмірі 6500 грн за кожного працевлаштованого переселенця. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи з-поміж ВПО.
Кіровоградський МРЦЗ прийняв заяви від 66 роботодавців щодо компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування 155 внутрішньо переміщених осіб.
Серед кропивницьких роботодавців, які взяли активну участь у працевлаштуванні ВПО та отримали компенсацію оплати праці від держави - ОКВП "Дніпро-Кіровоград" - 13 осіб, Філія – Кіровоградське обласне управління акціонерного товариства "Державний Ощадний банк України" - 11 осіб, ГО "Територія Успіху" - 10 осіб, ПП ПВФ "Ацинус" - 7 осіб, Корпорація "ХХІ Століття" - 5 осіб, ПП "Астарта Груп" – 5 осіб, ТОВ "Три Стар" - 4 особи, ПрАТ Швейна фабрика "Зорянка" – 4 особи.
Що стосується перспектив відновлення ринку праці, то Державна служба зайнятості за участі Міністерства економіки підписала договір про співпрацю та інформаційну взаємодію з найбільшими сайтами з працевлаштування. Результатом цього співробітництва стане створення єдиної бази з вакансіями. Наповнення бази здійснюватиметься силами Державної служби зайнятості та агенцій з пошуку роботи. Оновлення ресурсу буде відбуватися у режимі реального часу.

Усі новини