З плеяди подвижників: Гарій Войченко

Вівторок, 27 квітня 2021 16:31

З нагоди 85-річчя від дня народження театрального діяча, режисера, актора, поета і прозаїка, публіциста, члена Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України Гарія Войченка науковці літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого відкрили  віртуальну виставку «З плеяди подвижників: Гарій Войченко».

Народився Гарій Олександрович 24 квітня 1936 року у місті Кірово Одеської області (нині місто Кропивницький Кіровоградської області). Ще з раннього дитинства мріяв про сцену. У 1961 році закінчив Сімферопольське училище культури, а в 1968 році – Харківський державний інститут культури і мистецтв за спеціальністю «режисер театрального колективу». Трудовий шлях розпочав у 1968 році в обласному управлінні культури. З 1971 по 1997 роки обіймав посади завідуючого сектором театрального мистецтва в обласному центрі народної творчості, у Кіровоградському обласному академічному театрі ляльок працював завідуючим художньо-постановочною частиною у 1998-2000 рр.

Чисельні матеріали з фондів літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого ілюструють особливу сторінку біографії Гарія Войченка – активну участь у проведенні обласних театральних свят «Театральна весна» і «Вересневі самоцвіти». За його ініціативи народилися і багато років радували шанувальників конкурси одноактних вистав, які проходили у рамках свята «Вересневі самоцвіти».

В аматорських театральних колективах він  здійснив постановку понад 30 вистав класичної та сучасної драматургії. За довге творче життя Гарієм Войченком було підготовлено близько п’ятиста концертних програм.          

Наш земляк був щедро обдарованою людиною: писав прозу, вірші, пісні, грав на гітарі, малював, займався театральним і літературним краєзнавством. Він – автор численних публікацій в обласній, районній, всеукраїнській пресі: «Кіровоградській правді», «Відомостях», «Молодіжному перехресті», «Україні-Центр», «Культурі та житті», інших виданнях. Його статті присвячені історії краю, корифеям театру, темі Другої світової. Особливу увагу приділяв вулицям і будівлям найстаріших районів обласного центру – Чечори та Бикової. Не оминув увагою колишню оселю Івана Тобілевича, в якій нині знаходиться літературно-меморіальний музей Івана Карпенка-Карого.

У 2013 році за публікації, які пропагують українську народну творчість і культуру, нагороджений журналістською премією імені Володимира Винниченка.

Гарій Войченко – автор поетичних збірок: «Думи мої» (1996), «Степова симфонія» (1998), «Ми родом з дитинства» (2003). З прозових творів у місцевих газетах була надрукована трилогія – оповідання «Анка», «Теплий дощ», «Перші кроки». На його вірші написано більше тридцяти пісень, які виконують професіонали та аматори.  

На заходах у літературному музеї Гарій Олександрович був бажаним гостем, учасником  численних літературних і театральних зустрічей.

Гарій Войченко помер 28 серпня 2018 року у Кропивницькому. За заповітом, матеріали особистого архіву були передані до музею і склали основу новоствореної виставки.

Усі новини