Якими будуть місцеві податки і збори у Кропивницькому?

Четвер, 13 травня 2021 16:47

Встановлення ставок місцевих податків та зборів стало головним питанням порядку денного наради заступника міського голови Михайла Бєжана з представниками Кропивницького управління головного управління ДФС у Кіровоградській області сьогодні, 13 травня. Які саме податки потрапили у фокус уваги  міської влади, інформувала директор департаменту з питань економічного розвитку міської ради Ніна Рахуба.

Першими учасники наради розглянули  ставки єдиного податку. Наразі ставка для першої групи платників єдиного податку становить 10%, і суттєвих змін тут не передбачається, зазначила Ніна Рахуба. Деяке підвищення ставки планується для другої групи платників єдиного податку, які нині сплачують 15% від розміру мінімальної заробітної плати, при тому що Податковий кодекс України передбачає встановлення ставки до 20%. Але кардинально підвищувати ставку до максимальної граничної межі міська влада не планує, поки що йдеться про її збільшення до 18%.

Враховуючи, що будь-яке, навіть незначне, підвищення податку може викликати суспільний резонанс серед підприємців, які працюють в умовах карантину, що до того ж час від часу посилюється, Михайло Бєжан доручив профільному департаменту підготувати вмотивовані аргументи підвищення податків і зборів із порівняльними таблицями, та провести широку роз’яснювальну кампанію: зустрітися безпосередньо із підприємцями і обговорити з ними усі деталі підготовленого проєкту рішення.

- Будь-яке підвищення податків і зборів має бути обгрунтованим і вмотивованим. Іноді відсоткові розрахунки стають менш разючими, якщо їх перевести у гривневий еквівалент, - зазначив Михайло Бєжан, - Департаменту з питань економічного розвитку необхідно підготувати порівняльні таблиці після детальних обговорень і консультацій із податківцями, з прогнозом обсягів надходжень, щоб ми могли зустрітися із підприємцями і представити їм свої аргументи.

За інформацією Ніни Рахуби, в планах міської влади також підвищення ставки туристичного збору від 0,1% до 0,5% для внутрішнього, і від 1% до 2% для зовнішнього туризму, при тому що Податковим кодексом дозволяється встановлювати такий збір на рівні 5%.

Низка питань виникла при розгляді податку на нерухоме майно, і Ніна Рахуба не приховувала той факт, що очолюваний нею департамент потребує додаткових консультацій з цього приводу. Наразі для платників податків на нерухоме майно діють єдині ставки, а саме 0,3% від розміру мінімальної заробітної плати. Але якщо розглядати можливість підвищення податку для фізичних осіб з позицій класифікації будівель, то цей поділ має надзвичайно широкий спектр, звідки й виникають свої труднощі. Відтак, це питання додатково ще буде доопрацьовуватися.

Як зауважила Ніна Рахуба, у Кропивницькому ще у 2016 році, було визначено 10 земельних ділянок для паркування транспорту і було визначено спеціальний збір для цього, але реалізація рішення так і не перейшла у практичну площину, оскільки встановлення обов’язкових при цьому паркоматів виявилося дорого вартісною справою. Сьогодні міська влада повертається до цього питання, ставка збору за паркування так і залишиться в межах 0,075%, але управлінню земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради необхідно актуалізувати перелік земельних ділянок, визначених раніше. А далі вже вирішуватиметься питання по уповноваженій особі: чи це буде комунальне підприємство, яке власне, і надаватиме послуги з паркування автотранспорту.

Усі новини