Як захистити SIM-картку від шахраїв — поради Держспецзв'язку

П'ятниця, 15 липня 2022 15:10

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, та інтернетом.

Шахраї можуть отримати доступ до вашого номера телефону, щоб використати його потім для реалізації своїх злочинних задумів: для доступу до онлайн-банкінгу, для злому профілів у соцмережах тощо.

SIM-картку можуть спробувати дистанційно, без відома справжнього власника, “відновити” у оператора. Це небезпечно, особливо коли йдеться про фінансовий номер, “прив’язаний” до банківських карток. Такі випадки непоодинокі.

Які ознаки можуть свідчити про те, що ваш номер – у полі зору зловмисників:

  • невідомі поповнюють ваш мобільний рахунок кілька разів на невеликі суми;

  • вам нав’язливо телефонують із різних невідомих номерів із несуттєвих приводів. У жодному разі не передзвонюйте, якщо пропустили такий дзвінок.

Усе це потрібно злодіям для того, щоб потім давати правильні відповіді на запитання операторів.

Якщо хочете додатково захистити свій номер:

- забороніть або обмежте можливість віддаленої заміни SIM-карти у мобільного оператора;

- станьте персоніфікованим абонентом, зареєструвавши свій номер у оператора (це можна зробити як офлайн, так і онлайн). Тоді будь-які процедури із SIM-карткою можна буде виконувати лише після підтвердження особи за допомогою паспорта;

- дбайте про безпеку фінансового номера. Не викладайте його у відкритий доступ на будь-яких вебсторінках, не використовуйте для онлайн-шопінгу, не повідомляйте незнайомцям.

Усі новини