Вони так любили небо: в льотній академії Кропивницького презентували стенд і меморіал пам'яті полеглим захисникам

Середа, 19 червня 2024 15:04

У вівторок, 18 червня, Льотна академія Національного авіаційного університету, вшановувала своїх курсантів, випускників та співробітників, які віддали життя за Батьківщину в російсько-українській війні. В навчальному закладі презентували пам'ятний стенд та віртуальний меморіал пам'яті, присвячений дев'ятьом Героям.

Керівництво області та міста, духовенство, громадські діячі розділили цей пам'ятний захід із рідними полеглих захисників та колективом академії.

Кропивничани вшанували пам'ять усіх загиблих захисників України хвилиною мовчання, після чого архієпископ Кропивницький та Голованівський Православної церкви України Марк прочитав колективну молитву за загиблими.

-  Ми  вшановуємо молитовно тих, хто тут навчався і працював; тих, хто віддав  життя в жертву за свій народ та країну і за їх майбутнє. В мирний час ми багато чуємо гарних слів про свою країну, а от коли вона в небезпеці кожен з нас показує чи відповідають ці слова дійсності. І сьогодні ми вшановуємо тих, хто, можливо, і не говорив таких гучних слів, але довів їх своїми діями. Тривалість нашого життя не в наших руках, а от як його прожити, залежить від нас. Ці чоловіки так любили небо і ми просимо, щоб небеса їх прийняли, як своїх янголів, - відзначив Владика Марк.

Цього дня багато світлих, щемливих, а подекуди навіть кумедних спогадів звучало про цих хлопців від їхніх викладачів та наставників. Про кожного із них розповідала координаторка проєкту “Меморіал пам'яті”, голова Волонтерського Авіаційного ХАБу, який власне і реалізує цей проєкт, Ірина Романько.

Кожному з них дякували за жертовність і любов до Батьківщини, та чи не найбільше — їхнім батькам за виховання достойних синів України.

- Хочу висловити особливу подяку родинам та близьким наших героїв. Ваш біль втрати неможливо виразити словами. Ваша сила і мужність у ці важкі часи є прикладом для нас усіх. Ці хлопці були  частиною не лише академії, вони були частиною всієї нашої громади. І кожен з них для нас герой, адже вони відстоювали нам право вільного життя у незалежній державі, ціною власного. І ми зобов'язані пам'ятати про цю ціну. Нехай цей стенд служить нагадуванням про мужність і самовідданість наших полеглих героїв, а їхні імена назавжди залишаються у наших серцях, - наголосив заступник міського голови Олександр Мосін.

Очільник Льотної академії Сергій Неділько та перший заступник голови ОВА Павло Конопко вручили подяки батькам загиблих Героїв.

Своєю чергою Сергій Неділько звернув увагу, що буде також доповнюватися і авіаційний музей академії. В планах - перейняти традицію закордонних навчальних закладів, де іменами національних героїв називають навчальні аудиторії.

 

Довідково:

У «Віртуальному меморіалі» зібрана та впорядкована інформація про дев’ятьох загиблих Героїв. Матеріали мають значний інформативний та світоглядно-виховний потенціал – включають аналіз даних з особових справ, усних розповідей, засобів масової інформації. Під час пошукової роботи були встановлені роки народження та смерті, факультет (структурний підрозділ), де навчалися (працювали) згадувані особистості, зібрані спогади про них рідних, однокурсників, побратимів. Кожна публікація проілюстрована світлинами, що відображають життя «до» і «після» вторгнення агресора.

Тут закарбовані імена: Андрія Грядюшко, Сергія Довгенка, Данила Сікорського, Андрія Тарана, Рината Фасхутдінова, Артура Ільченка, Олексія Пашкевича, Андрія Соловйова, Євгенія Цимбала.

Ознайомитися  із віртуальним меморіалам пам'яті полеглих у війні росії проти України курсантів, випускників та співробітників Льотної академії НАУ можна за посиланням:  https://w.glau.kr.ua/index.php/ua/home-ua/17-ukrainian/3714-virtualnyi-memorial-pam-iati?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3hGLKED4DVSuy9Fw1RHFxjxa0eJae9HvJRo1anDPJ2SgtKS3vQVh8dMfI_aem_yWinPfDRN6i8g_68Gf360A

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57