Виставка творів номінантів на премію імені Осмьоркіна – 2018 відкрилася у Кропивницькому

Четвер, 22 листопада 2018 18:39

У Кропивницькому, у виставкових залах художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна презентується експозиція творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна за 2018 рік.

Ця престижна мистецька премія заснована обласною радою в 2005 році і вручається щорічно 08 грудня, в день народження видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв».

Отже, на цьогорічну премію претендують яскраві творчі особистості. У номінації «національна традиція» - член Національної Спілки художників України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Валерій Давидов за серію портретів, створених  у рамках Національного проекту «Українці в світі» (2008) та монументальний розпис Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці на Соборній площі міста Кропивницького (2017-2018) і молода художниця з міста Світловодська Катерина Грабенко за серію робіт останніх років.

У номінації «новітні спрямування» - народний художник України Микола Прокопенко з Одеси, який, до речі, в минулому році з успіхом представив у Кропивницькому аж дві персональні виставки живописних та графічних творів в обласному художньому музеї та галереї «Єлисаветград», за творчий доробок різних років та художники новаторських поглядів в образотворчому мистецтві Олег Рудий з Малої Виски, який не так давно стрімко увійшов в артсвіт, влаштувавши низку вернісажів в Кропивницькому, та Вікторія Крутько зі Світловодська за серії робіт останніх років.

А в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» - творчий колектив Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського: завідувач відділу мистецтв Світлана Ушакова та її колеги Людмила Іванцова і Елеонора Янчукова за ідею та створення творчого проекту – серії художніх альбомів «Надія Падурська. Любов до життя» (2015), «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі» (2017) та «Володимир Кир’янов. Реальність нереального» (2018), а також випускниця архітектурного факультету Київського національного університету будівництва і архітектури Наталія Соловйова за створення комплектів поштових листівок «Двері старого Єлисаветграда» (2017), «Башти та шпилі старого Єлисаветграда» (2018) із циклу «Архітектура старого Єлисаветграда», що презентують будівлі історичного центру нашого міста, серед яких чимало зведених за проектами видатного зодчого Якова Паученка - рідного дядька Олександра Осмьоркіна.

Тож, запрошуємо всіх мешканців і гостей міста завітати до музею і познайомитися з цікавою виставкою живописних творів художників, які презентують різнобарвну палітру сучасного українського образотворчого мистецтва.

Усі новини