Виставка однієї картини у Кропивницькому: «Пасхальний вечір» Андрія Ліпатова

Четвер, 29 квітня 2021 20:52

Великдень - найдавніше християнське свято, яке символізує загальне відродження та оновлення світу, адже збігається у часі з весною, рівноденням. З нагоди цього величного свята художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому в рамках мистецького проєкту «Виставка однієї картини» презентує тематичну виставку з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво».

В основі експозиції картина самобутнього майстра українського наїву Андрія Ліпатова «Пасхальний вечір». Доповнюють виставку друковані матеріали – альбом, листівки, газетні та журнальні публікації про творчість художника.

Андрій Ліпатов прожив коротке, але надзвичайно світле життя. Маючи фах інженера-механіка, серйозно займався образотворчістю. Це стало сенсом його життя. Оригінальні картини митця експонувалися на численних виставках та фестивалях народного, декоративно-прикладного і наївного мистецтва не лише в Україні, а й у Франції, Росії, Великобританії та Ірландії. Він був членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва України. Його персональні вернісажі з успіхом презентувалися в нашому місті, а також в Одесі, Києві, Москві, та Кембриджі у Великобританії. У 1999 році до 245-річчя нашого міста Андрій Ліпатов відкрив виставку і в художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна. Це було справжнім мистецьким святом. Митець представив понад 40 живописних творів із серій: «Місто Єлисаветград» та «Народні картинки». Споглядання дивовижних сюжетів викликало у відвідувачів музею неймовірні емоції та захоплення.

- Тема рідного міста, його історії та унікальної архітектури, була однією з улюблених в творчості Андрія Ліпатова, - відзначила директорка музею Віта Чернова. - Життя єлисаветградців він відображав в своїй авторській інтерпретації, сповненій гумору й абсолютного позитиву. У 2004 році навіть власним коштом надрукував комплект сувенірних листівок «От вокзала до горсада», присвятивши його 250-річному ювілею міста, яке тоді називалось Кіровоградом. Унікальне видання нині є колекційною рідкістю. А мурал із зображенням його картини «Променад на Дворцовій», виконаний в 2019 році на стіні музею мистецтв з нагоди 265-річчя міста, став своєрідною візитівкою сучасного Кропивницького.

Твори талановитого художника знаходяться в збірках багатьох музеїв і приватних колекціях в Україні та за кордоном. У 2020 році художньо-меморіальний музей О.Осмьоркіна започаткував «Бієнале наївного мистецтва та мистецтва примітивізму «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова» до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва». Учасниками цього мистецького проєкту стали понад 50 митців з різних міст України, серед яких як знані професійні художники, так і аматори.

Влаштовуючи виставку до Великодня, науковці музею обрали саме картину Андрія Ліпатова «Пасхальний вечір». Адже вона осяяна теплом і затишком. Художник у своїй авторській манері колоритно відтворює мить життя міста Єлисаветграда та його мешканців. Напередодні Великодня вони поспішають старовинними вуличками з освяченими пасками в домівки, де на святкових столах горять свічки надії.

Колектив художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна вітає всіх зі Світлим Святом! Щиро бажаємо віри, сили духу і любові до рідного краю! Бережімо один одного! Святкуймо Великдень вдома в родинному колі!

 

Усі новини