Віктор Житник: У Кропивницькому пільгові перевезення внутрішньо переміщених осіб здійснюються відповідно до чинного законодавства

Понеділок, 30 травня 2022 10:53

Ситуацію щодо пільгового перевезення внутрішньо переміщених осіб у Кропивницькому прокоментував начальник управління транспорту та зв'язку міської ради Віктор Житник.

- На законодавчому рівні немає відповідних рішень про пільгове перевезення громадян зі статусом внутрішньо переміщених осіб, тобто законом їх пільгове перевезення не передбачено, - зазначає Віктор Житник.

Однак, координаційна рада з питань соціального та правового захисту внутрішньо переміщених осіб при обласній військовій адміністрації прийняла рішення забезпечити надання базових соціальних послуг, в тому числі транспортних, вимушеним переселенцям, які є громадянами похилого віку, особами з інвалідністю, сім'ям з дітьми, що прибувають з територій, на яких ведуться бойові дії. Як наголошує Віктор Житник, управління, яке він очолює, своєю чергою рекомендувало керівникам автотранспортних підприємств безоплатно надавати послуги з перевезення цій категорії громадян.

- Винести це питання на розгляд виконавчого комітету міської ради ми не можемо, тому що немає підстав для прийняття відповідного рішення, яке б не порушувало фінансову дисципліну. Є встановлений перелік пільгових категорій на рівні держави, а міська рада відповідно на них і дає відшкодування за пільгові перевезення на підставі законодавства. Що стосується комунального транспорту, ці рекомендації виконуються і щодо категорії громадян 60 років і старше, і щодо осіб з інвалідністю з-поміж вимушених переселенців без будь-яких обмежень. Для безоплатного проїзду батькам з дітьми треба показати кондуктору довідку, що засвідчує статус ВПО, - зазначив Віктор Житник.

Із детальним переліком усіх категорій пасажирів, за проїзд яких у громадському комунальному транспорті передбачаються компенсаційні відшкодування, можна ознайомитися за посиланням - https://www.kr-rada.gov.ua/uploads/documents/35456-pr_rish_505_03-12-2021.pdf

Окрім цього Віктор Житник нагадав, що пенсіонери за віком та за вислугою років правом безкоштовного проїзду в комунальному транспорті користуються в період з 10.00 до 15.00, у вихідні та святкові дні це обмеження знімається.

Усі новини