Від виконання центральними органами влади України власних зобов’язань залежить вартість опалення у Кропивницькому

Вівторок, 28 вересня 2021 16:01

У Кропивницькому триває підготовка до опалювального сезону, розпочнеться він не раніше 15 жовтня, або ж як тільки середньодобова температура впродовж трьох днів підряд опуститься нижче +8Сº тепла.

Школи міста почнуть опалювати після 29 жовтня, коли учні повернуться із осінніх канікул, але у дитячих садочків власний графік початку опалювального періоду. В цілому усі заклади соціальної сфери обласного центру готові до опалювального сезону.

Про це й не тільки розповів заступник міського голови Олександр Вергун сьогодні, 28 вересня, під час брифінгу в міській раді.

- Теплове господарство міста готове до опалювального сезону на 91%, - заявив заступник міського голови. — До 15 жовтня готовність становитиме 100%. Однак головним питанням залишається отримання номінацій постачання природного газу для Кропивницького. Сподіваємося, що воно буде врегульовано.

Які ж заходи з підготовки до зими виконувалися в місті,  поділився Олександр Вергун. Так, єдине теплогенеруюче комунальне підприємство міста “Теплоенергетик” в активну фазу підготовки до опалювального сезону увійшло іще влітку за погодженим виконкомом міської ради  планом заходів. Виконувались як капітальні, так і поточні ремонти котлів, теплосилового обладнання теплопунктів, заміна забірної арматури, насосного обладнання, трубопроводів тощо.

- Станом на 25 вересня до роботи в осінньо-зимовий період підготовлено 22 котельні (96%), також - 96% тепломереж, при цьому замінено майже 2 км трубопроводів. Повністю готові до роботи 16 теплових пунктів.

Ці заходи, перелічені Олександром Вергуном, обійшлися “Теплоенергетику” у 14,8 млн. грн.

Іще 12,1 млн.грн. витрачено по житловому фонду — тут підготовка до зими включала в себе ремонт покрівель, електрощитових по будинках, заміну і ремонт мереж в підвалах тощо.

Гoтoві дo poбoти в oсінньo-зимoвий пеpіoд і кoмунальні підпpиємства Кpoпивницькoгo. За слoвами Олександра Вергуна, КП "Унівеpсал — 2005" та управляючі компанії, які обслуговують житловий фонд багатоквартирних будинків,  закупили неoбхідні пoсипкoві матеpіали, підгoтували техніку, що poзчищатиме дopoжню меpежу.

- Я переконаний, щo ми успішнo впopаємoся із зимoвим пеpіoдoм, — зазначив Олександp Веpгун.

Одночасно у Кропивницькому ведеться і вкрай актуальна для міста модернізація системи теплопостачання. Так в рамках співпраці із агенством USAID за проєктом «Енергетична безпека» для Кропивницького виготовляють схему теплозабезпечення обласного центру.

Свою частину зобов'язань перед громадою щодо підготовки до опалювального періоду місто виконує, складною залишається ситуація із відшкодуванням КП “Теплоенергетику” різниці в тарифах, а це вже юрисдикція центральних органів влади.

За обрахунками комунального підприємства загальна сума складає 307 млн. грн. - це заборгованість по різниці в тарифах, яка утворилася впродовж кількох років. Чергова нарада з цього приводу відбудеться в Києві вже наступного тижня, участь в ній візьме і міський голова Андрій Райкович. Від прийнятих рішень на рівні держави, залежатимуть тарифи на тепло на місцях, точну вартість послуги Олександр Вергун не називає наразі.

Заступник міського голови наголосив, що в поточному році з міського бюджету на підтримку КП “Теплоенергетик”, що передбачає також і реструктуризацію боргів за газ, було виділено майже 100 млн.грн., у минулому році ця сума становила 70 млн. грн., відтак сума дотацій з міського бюджету комунальному підприємству щороку зростає. Місто не може витрачати левову частку бюджету розвитку лише на цю статтю видатків.

Усі новини