«Василь Марко: духовний вимір»: у Кропивницькому музеї Карпенка-Карого презентували книгу споминів

Понеділок, 22 травня 2023 15:15

У будинку Тобілевичів – міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулося потрійне свято. 18 травня відзначали День вишиванки, Міжнародний день музеїв, а також презентували книгу споминів «Василь Марко: духовний вимір».

Василь Петрович Марко (1936-2015) – відомий літературознавець, доктор філології, професор кафедри української літератури Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Авторка і упорядниця видання Антоніна Царук розповіла, як виникла ідея проєкту і чому вона наважилася взяти на себе цю місію. Зазначила, що книга охоплює спомини 40 авторів, які мешкають у різних куточках України, а також Словаччині, Австрії, Польщі, Німеччині, Франції. Автори споминів – учителі і журналісти, відмінники народної освіти і заслужені працівники освіти і техніки, кандидати і доктори наук, академіки і Шевченківський лавреат.

Презентація збірки у літературному музеї – не випадковий збіг обставин. Пані Олександра, донька науковця, передала сюди батьків архів. Його опрацювання ще триває, але деякі фото і документи були представлені у спеціально підготовленому слайд-фільмі та на імпровізованій виставці.

Присутні мали змогу побачити портрет Василя Марка, написаний Василем Уканом, шкільний атестат відмінника та дипломи про закінчення Хустського педагогічного училища і Ужгородського державного університету з відзнакою.

Спогади, вміщені у книзі, характеризують Марка не тільки як науковця, педагога, а й як людину, яку Господь Бог наділив багатьма талантами.

Директорка музею Лариса Хосяінова продемонструвала учасникам презентації скрипку, на якій Василь Петрович любив грати у молоді роки, і лише інколи брав до рук пізніше, у часи, щільно заповнені викладацькою і науковою діяльністю. Як припускають спеціалісти, інструмент був виготовлений наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття в Австрії або Німеччині. У цей вечір інша скрипка в руках талановитого музиканта Сергія Щербини подарувала чарівну мелодію Ярослава Барнича «Гуцулка Ксеня».

Вірші Василя Марка були покладені на музику О. Решетовим. Прозвучав аудіозапис пісні «Напоїть мене чаєм, дівчата» у виконанні ансамблю «Оріана». 

Під час презентації Василь Марко постав у спогадах колег Григорія Клочека та Ігоря Добрянського, колишніх студентів і аспірантів, які згодом стали колегами: Ольги Крижанівської, Сергія Михиди, Наталії Фенько, Олени Буряк, Марини Лучицької.

Прозвучав уривок радіопередачі з голосом В. Марка, який більше десяти років тому представляв радіослухачам своїх вихованців – учасників літературної студії «Обрій», у тому числі Надію Гармазій. Нині вона – голова Кіровоградської обласної організації НСПУ. Пані Надія розповіла, як під керівництвом мудрого наставника захищала кандидатську дисертацію.

Василя Марка згадували письменник Василь Бондар, видавець Віктор Лисенко, поет Роман Любарський.

Антоніна Царук представила кропивницького поета Анатолія Каретного. Завдяки його фінансовій підтримці спомини про Василя Марка йдуть до читача в час повномасштабної рашистсько-української війни.

Лариса Хосяінова зазначила, що після опрацювання архіву Василя Петровича буде створена справжня велика виставка. Науковці радо зустрінуться на ній з усіма учасниками  нинішньої презентації.

Усі новини