Вакцинація від CОVID-19 залишається найдієвішим способом вбереження від захворювання на коронавірус

Понеділок, 22 листопада 2021 14:04

З теми мобілізації зусиль і ресурсів на протидію поширенню  корона вірусних захворювань розпочав щопонеділкову апаратну нараду Кропивницький міський голова Андрій Райкович сьогодні, 22 листопада.

 Нині епідеміологічна ситуація з COVID – 19 у Кропивницькому залишається досить напруженою. Палати ковідних базах міста заповнені, є великі потреби в забезпеченні пацієнтів киснем.

- Лікарі переживають, щоб цей кисень був безперебійним, бо перебіг “Дельти” якраз і демонструє, що людське життя дорівнює зараз ковтку кисню. Це серйозно і страшно, - наголосив Андрій Райкович. - Тому вбачаю дві складові, які суттєво впливають на запобігання, чи хоча б полегшення загальної ситуації: перша - активна вакцинація, і тут м'яч на полі кропивничан. А наше завдання – силами управління охорони здоров'я, первинної ланки, головного лікаря ЦМЛ - грамотно, системно організувати роботу медичного персоналу і надавати якісну медичну допомогу. Особливу увагу при цьому зосередити на роботі  первинної ланки. Люди повинні вчасно звертатись до спеціалістів, за перших ознак захворювання.

Медикам, зазначив міський голова, зараз дуже складно - часто вони не витримують і звільняються. У ковідному стаціонарі медичні працівники отримують доплати, а стаціонари у інших закладах теж заповнені хворими з тяжкими запаленнями легенів, люди перебувають на кисневій терапії,але, якщо ПЛР тест при цьому - негативний, то медики тут доплат не отримують.

- Напевно, нам повторно необхідно звертатися до Департаменту охорони здоров'я ОДА, до наших народних депутатів, щоб МОЗ, НЗСУ переглянули фінансування, оплату, надбавки медичним працівникам, які б'ються за життя критично хворих так само, як і на ковідних базах - це важливо зробити вже зараз, а не тоді, коли ми лікарів втратимо, - переконаний міський голова.

На жаль, зафіксовано також  зниження темпів вакцинації від коронавірусу. Тож Андрій Райкович закликав кропивничан інтенсивніше робити щеплення. Пункти вакцинації працюють у штатному режимі.

- Європа навчилася долати хворобу ефективніше. Люди знають, що таке порядок, що таке турбота про власне життя і здоров'я. Там є позиція роботодавців. У кожного — свій рівень відповідальності Але у кожного. Тому прошу, дорогі кропивничани, думайте про своє здоров'я також. Пункти вакцинації чекають на вас, - закликав Андрій Райкович.

Сьогодні варто з усвідомленням сприйняти слова фахівців медицини, які стверджують, що увесь світ має адаптуватися до життя у співіснуванні зі світом агресивних вірусів. Тож необхідно при цьому  значно підвищити загальну культуру життя.

Усі новини