В рамках програми “Громадський бюджет» у Кропивницькому реалізовано 83 проєкти на суму 15,2 мільйона гривень

Понеділок, 15 листопада 2021 16:25

Стан виконання у 2021 році Програми  реалізації громадського бюджету (бюджету участі)  міста  Кропивницького став однією з головних тем порядку денного апаратної наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради.

Як відзначила начальниця управління економіки Тетяна Ломова, метою розробки такої Програми стало створення та запровадження ефективної системи взаємодії органів місцевого самоврядування та громадськості в бюджетному процесі для  задоволення потреб громади Кропивницького.

- Згідно з Положенням про Громадський бюджет (бюджет участі) міста Кропивницького, проєкти конкурсу громадського бюджетування кваліфікуються  за двома категоріями: "малі" та "соціальні", - повідомила Тетяна Ломова. -  Гранична вартість реалізації проєктної пропозиції, незалежно від категорії, не повинна перевищувати 300,0 тис. грн., а прийом проєктів для участі у конкурсі та голосування за проєктні пропозиції здійснюється лише в електронному вигляді.

Рішенням міської ради "Про бюджет Кропивницької міської територіальної громади на 2021 рік" на реалізацію проєктів громадського бюджету у поточному році передбачено  п’ять мільйонів гривень, з яких: 4,250 млн грн або 85%  загального обсягу громадського бюджетування - на виконання  проєктів категорії "малі", а на проєкти категорії "соціальні" - 750 тис. грн.

Для реалізації за кошти громадського бюджету у 2021 році Координаційною радою було відібрано 17 проєктів.

- Проєкти, які перемогли у конкурсі "Громадський бюджет", направлені на покращення умов життєдіяльності та соціальної адаптованості людей з інвалідністю, покращення навчальної, матеріально-технічної бази навчальних закладів, облаштування місць відпочинку та встановлення спортивних та дитячих майданчиків тощо, - наголосила начальник управління.

У той же час, у зв’язку із пріоритетністю виконання заходів, пов’язаних з  карантинними обмеженнями, частина проєктів 2020 року залишилися не реалізованими, тому 5 громадських ініціатив було виконано за рахунок коштів профільних програм соціально – економічного розвитку Кропивницького.

На сьогодні, в рамках конкурсу  "Громадський бюджет" у  2021 році виконавчими органами міської ради в різних частинах міста реалізовано 11 проєктів, направлених на формування здорового способу життя, підвищення рівня освіти та здоров'я жителів міста Кропивницького, а саме:

 

встановлено 3 сучасні спортивно-ігрові майданчики:

- проєкт "Спортивно-ігровий майданчик "Злагода-люкс" (бюджет -  300,0 тис. грн). За рахунок коштів проєкту облаштовано спортивний майданчик з поліуретановим покриттям та встановлено вуличні тренажери на прибудинковій території по вул. Вокзальній, 26, корп. 2;

- проєкт "Рости здоровим! Спортивно-ігровий майданчик на прибудинковій території вул. Юрія Коваленка, 9" (бюджет - 300,0 тис. грн). В результаті реалізації проєкту створено умови для активного відпочинку людей різного віку шляхом встановлення спортивних вуличних тренажерів та дитячо-ігрового обладнання на прибудинковій території будинку №9 по вул. Юрія Коваленка;

- проєкт "Молодіжний район "Попова" (бюджет – 299,232 тис. грн). З метою створення умов для активного відпочинку мешканців Кропивницького за рахунок коштів проєкту придбано та встановлено спортивно-ігрове обладнання на прибудинковій території будинку №15 по вул. Юрія Коваленка;

встановлено 3 сучасні дитячі майданчики для дітей молодшого віку:

- проєкт "Спортивно-ігрове містечко "Ластівка" (бюджет – 225,57 тис. грн). В результаті реалізації проєкту було встановлено сучасний ігровий комплекс для дітей на території закладу ДНЗ №27 "Ластівка";

- проєкт "Сучасний дитячий майданчик по провулку Кропивницького" (бюджет - 250,0 тис. грн). За кошти проєкту було придбано та встановлено сучасний дитячий майданчик для мешканців мікрорайону Озерна Балка;

- проєкт "Сучасний ігровий майданчик" (бюджет - 300,0 тис. грн). За рахунок коштів проєкту встановлено сучасний дитячий майданчик по вул. Вокзальна, 26а;

зведено 1 мультифункціональний комплекс для занять спортом:

- проєкт "Нове будівництво універсального спортивного майданчику із штучним покриттям при центрі дитячої та юнацької творчості "Центр-Юність" по вулиці Металургів смт Нове" (бюджет – 1003,0 тис. грн). В рамках реалізації проєкту зведено мультифункціональний комплекс. Майданчик має штучне покриття, де діти матимуть можливість займатись футболом, волейболом, тенісом та гандболом.

покращено навчальну базу  у НВО №35:

- проєкт "Інноваційна фізична лабораторія у НВО №35" (бюджет –  300,0 тис. грн). Для організації навчання учнів 7-11 класів за рахунок коштів громадського бюджету, було закуплено обладнання для кабінету фізики;

реалізовано 3 соціально-важливі проєкти:

- проєкт "Допоможи дитині побачити світ" (бюджет - 34,5 тис. грн). З метою забезпечення необхідних умов для діагностики, профілактики та корекції вад зору у дітей дошкільного віку за рахунок коштів проєкту закуплено обладнання для корекції зору, яким можуть скористатися вихованці спеціального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 29 "Червона шапочка";

- проєкт "Інтерактивна кімната-чарівний світ щасливої дитини" (бюджет - 300,0 тис. грн). З метою покращення розвитку психічних процесів дітей, оволодіння ними навичками саморегуляції, вміння розуміти та приймати свій емоційний стан у ДНЗ №35 придбано обладнання для облаштування  сенсорної кімнати;

- проєкт "Соляна кімната-лікування без ліків" (бюджет – 245,84 тис. грн). В рамках проєкту облаштувано соляну кімнати для лікування та профілактики захворювань дихальних шляхів, алергій, шкірних захворювань та психоемоційних розладів у КЗ "Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Фортечної районної  м.  Кропивницькому ради".

 

За інформацією керівників виконавчих органів міської ради, до кінця 2021 року заплановано виконання іще 11 проєктів громадського бюджету. Зокрема, на фінальній стадії робіт у відповідальних виконавців перебувають 4 проєкти на суму 797,166 тис. грн., управлінням освіти ведуться обрахунки та готується документація для проведення публічних закупівель по 4  проєктам на суму 1 200,0 тис. грн., а головне управління  ЖКГ вживаються заходи щодо виконання 3 проєктів на суму 900,0 тис. грн.

Загалом, з моменту запровадження конкурсу "Громадський бюджет", у Кропивницькому за період 2017-2021 років виконавчими органами реалізовано 83 проєкти на 15,2 млн грн.

- Проте актуальним залишається питання щодо виконання 8 проєктів, які заслуговують уваги та задовольняють потреби мешканців міста, але не були реалізовані з різних причин, - підкреслила Тетяна Ломова. -  Це два проєкти категорії «великі» на суму майже 3 млн грн: проєкт  "Нове будівництво сучасного концертного комплексу "Місту – Амфітеатр" по вул. Металургів біля будинку № 36 в  с. Нове" (бюджет -   1 499,7 тис. грн). На засіданні Координаційної ради 27 січня 2021 року визнано за доцільне реалізувати проєкт у рамках Програми капітального будівництва у 2022 році. Та проєкт "ВЕЛОКРОП-облаштування першої у місті сучасної велосипедної доріжки" (бюджет-1, 5 млн грн). У 2021 році ГУ ЖКГ виділені кошти у сумі  20,0 тис. грн - для погодження схеми велосипедної доріжки  з органами Національної поліції та її опрацювання з проєктною організацією. До цього переліку необхідно також віднести соціально важливий проєкт "Територія рівних можливостей" на суму   541,0 тис. грн, та п’ять проєктів категорії "МАЛІ" на суму 966,8 тис. грн.

Виконавчим органам поставлені завдання врахувати невиконані проєкти громадського бюджету у наступному році у цільових програмах та у бюджетних запитах на 2022 рік.

- І, на завершення хочу ще раз зазначити, що Громадський бюджет виступає важливим  елементом комунікації міської влади з громадою міста в прийнятті рішень щодо реалізації проєктів, найважливіших, з точки зору громадян, за рахунок коштів міського бюджету.

Усі новини