В єдності – наша сила! У Кропивницькому відзначили День Соборності України

Середа, 22 січня 2020 13:05

Сьогодні, 22 січня, у Кропивницькому відбулися урочистості з нагоди відзначення 101 – ї річниці Соборності України.

Участь в урочистих заходах взяли міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов та заступник міського голови Наталія Дзюба. Спільно з керівництвом ОДА, обласної ради та громадськості міста вони поклали квіти до меморіальної дошки Віктору Чміленку і пам’ятного знаку Небесній Сотні. Громадськість міста колоною вирушила до пам’ятників Тарасу Шевченку та Володимиру Винниченку. На площі перед  Центральноукраїнським державним педуніверситетом відбувся  вже традиційний мітинг.

22 січня – особлива дата для кожного українця. Оголошення Соборності – подія основоположна для українського державотворення. Про важливість цієї визначної дати учасникам урочистостей  розповів відомий історик Юрій Митрофаненко.  Слово тримала і мама українського Героя – моряка Наталія Мокряк. Честь виступити на сьогоднішньому заході отримав і міський голова Андрій Райкович. Він зазначив, що день Соборності України дуже знаковий для нашого народу.  

- Цей день об'єднує Софійську площу у Києві з десятками майданів по всій країні.  Ми стоїмо тут, у центрі України, біля пам'ятника Володимиру Винниченку об'єднані великим прагненням: жити у вільній, мирній, соборній країні, - наголосив міський голова. -  В житті ніщо не дається так важко, як свобода і незалежність. За волю, за рідну землю наші пращури боролись віками. І сьогодні  ця боротьба продовжується. Кращі сини кладуть свої голови за те, щоб наша держава була єдиною і міцною. Слава Україні!

Під час урочистостей Андрій Райкович виконав почесну місію – нагородив  Грамотою міської ради та виконавчого комітету заступницю голови Кіровоградської обласної організації «Просвіта» імені Тараса Шевченка Світлану Бондар та голову громадської організації «Єдина родина Кропивниччина» Олена Степанок.

Яскравим фіналом свята  стало утворення символічного Кола єдності навколо Державного прапора України та спільне виконання  пісні «Червона калина».

Усі новини