Унікальна карта – схема «Височинне Поінгулля і його цікаві місця» стане чудовим прикладним посібником для шкіл у Кропивницькому

П'ятниця, 17 лютого 2017 15:45

Кропивницькі школи мають унікальну можливість поповнити бібліотеки своїх наочних посібників унікальною картою - схемою «Височинне Поінгулля і його цікаві місця». Така карта стане чудовим помічником для школярів у вивченні географії і історії рідного краю.

Презентація карти-схеми відбулася 16 лютого в обласному художньому музеї Кропивницького. Вперше за роки незалежності України у картографічній формі узагальнені численні краєзнавчі дослідження Височинного Поінгулля. Мапа створена, щоб відновити та зберегти пам'ять про елементи ландшафтів краю, заповнити «чорну діру» туристичного простору Центральної України. Ідея створення та розробка карти належить кропивницькому географу Андрію Домаранському. Ініціатива реалізації масштабного проекту належить народному депутату України Станіславу Березкіну. Саме за його сприяння карта видана 5-ти тисячним тиражем.

Створення карти високо оцінили місцеві краєзнавці.

- Незвичайна карта-схема нагадує своєрідну багатогранну енциклопедію. Тут учні шкіл, студенти, викладачі, краєзнавці і звичайні любителі рідного краю знайдуть маловідомі, зібрані у єдине ціле, статистичні дані про мову, вік, стать, місце проживання мешканців території, повідомлення про 105 найважливіших історичних подій, 130 відомих постатей, 10 найважливіших архітектурних споруд, 5 національних природних об'єктів, 5 найцікавіших щорічних подій та ще багато цікавого, неповторного, що складає історію Поінгулля - частини Центрально-Української області. Автори вивчили не лише минуле і проаналізували сучасне - вони, як фахівці, заглянули у майбутнє через призму екопроблем, звідки людство чекають найбільші природні ускладнення і попереджують як їх уникнути. Дуже радує участь у складанні карти-схеми студентів, які навчаються у Андрія Олександровича - для них це не просто вища школа, а й старт для майбутніх самостійних кваліфікованих дослідів краю, у якому їм випало щастя жити і творити, - вважає місцевий краєзнавець, заслужений журналіст України Юрій Матівос.

Усі бажаючи зможуть придбати карту. Кошти, виручені від її продажу, будуть передані ГО «Серця матерів Кіровоградщини», яка опікується військовими.

Школи зможуть безкоштовно замовити карту за телефоном: 0(522)30-50-15.

Усі новини