Українське барокко у витинанках Ольги Коломієць

Понеділок, 4 березня 2019 17:29

У Кропивницькому відкрилася надзвичайно цікава, пізнавальна і вишукана виставка «Українське бароко у витинанках Ольги Коломієць». Саме персональною виставкою творів талановитої мисткині художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентував новий арт-проект серії виставок «Лауреати обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка» до дня народження видатного зодчого Якова Паученка, який має на меті популяризацію творчості художників – лауреатів премії у номінації «декоративно-прикладне мистецтво» і передбачає влаштування персональних виставок та видання тематичних буклетів.

Ольга Коломієць - знана майстриня не лише в Кропивницькому,де народилася, а й далеко за його межами, про що свідчать численні всеукраїнські та міжнародні виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, на яких експонувалися її твори. Творчість Ольги багатогранна і різнопланова, недаремно ж вона є членом відразу двох Національних Спілок – художників як живописець і майстрів народного мистецтва як майстер з вишивки бісером. Власне, саме за творчі доробки, виконані в цій декоративній техніці, а також витинанки мисткиня і стала в 2014 році лауреатом престижної обласної премії імені Якова Паученка. І цей факт є абсолютно закономірним, адже Ольга Коломієць, з відзнакою закінчивши у 1991 році Іванівський текстильний інститут ім. М.В.Фрунзе (Росія) за спеціальністю «художнє оформлення і моделювання виробів текстильної і легкої промисловості», успішно працювала модельєром по вишивці на Кіровоградській швейній фабриці «Україна», а в 1994-му у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського презентувалася виставка обрядових рушників, вишитих робітниками фабрики саме за її ескізами. Активним учасником була Ольга і Всеукраїнської культурно-мистецької громадсько-політичної акції «Рушник національної єдності», яка проходила в нашому місті напередодні Дня Незалежності в серпні 2007 року.

Слід зазначити, своїми роботами, створеними у традиційних українських декоративних техніках, таких як вишивка та витинанка, Ольга Коломієць активно пропагує українське мистецтво. Чого лише варті назви її персональних виставок – «Люблю Україну», «Вільна Україна» та «Козак Мамай», які не так давно презентувалися в обласному художньому музеї та обласному будинку народної творчості. Та й сама автор під час презентації виставки закликала всіх творчих особистостей частіше звертатися до витоків народного мистецтва, надихатися його надбанням і відроджувати традиції, шанування яких і робить нас самоусвідомленою нацією.

Тож, і експозицію нинішньої виставки мисткині, яка, до речі, вже втретє презентує свої доробки в нашому музеї, що є своєрідним її талісманом, адже саме тут у 2005-му відкрилася її перша персоналія, склали майже тридцять витинанок із серій: «Птахи», «Козаки» та «Мистецька спадщина». «Ці твори в переважній більшості є сучасними авторськими інтерпретаціями знакових творів українського образотворчого та декоративного мистецтва, народжених ідеями епохи українського бароко XVI -XVIII століть, історичні зразки яких – іконопис, рослинні орнаменти та картинні образи «Козак Мамай», що є своєрідним сакральним символом українського народу, зберігаються в колекціях провідних музеїв України», - зазначив на відкритті виставки заслужений художник України Андрій Надєждін.

Теплі слова вітання художниці прозвучали й від заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко, яка у свій час, як зізналася Ольга Коломієць, і спонукала її зайнятися створенням витинанок. А начальник управління культури і туризму міської ради Анна Назарець зауважила про доцільність передавання художницею свого творчого вміння і навиків майстерності молоді і щиро побажала успіхів на цій ниві. Примітно, що на відкритті виставки і справді було багато творчої молоді — студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка, які на чолі зі своїм викладачем кандидатом педагогічних наук Ларисою Гарбузенко, до речі, також знаною майстринею декоративного розпису і витинанок, і теж лауреатом премії імені Якова Паученка, захоплено споглядали представлені твори Ольги Коломієць, уважно слухаючи її розповідь про ідею створення цього авторського проекту, що пропагує народні мистецькі скарби з музейних колекцій.

Тож, запрошуємо всіх мешканців і гостей нашого міста завітати до музею і переглянувши виставку, відчути дух історії і культури українського народу.

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини